Brussel·les

El premi Sakhàrov reconeix cinc activistes de la Primavera Àrab

Cinc activistes de la Primavera Àrab han estat guardonats amb el Premi Sakhàrov, que concedeix anualment el Parlament Europeu per reconèixer els esforços en defensa dels drets humans. Els guanyadors són el tunisià Mohamed Bouazizi (a títol pòstum), l'egípcia Asmaa Mahfouz, el libi Ahmed al-Zubair i els sirians Razan Zeitouné i Ali Farzat.

RedaccióActualitzat
Un grup de cinc activistes del nord d'Àfrica i el Pròxim Orient, que han contribuït tots ells a les revolucions de l'anomenada "Primavera Àrab", han estat escollits unànimament pels líders de tots els grups polítics del Parlament Europeu com a guanyadors del premi Sakhàrov 2011 a la Llibertat de Pensament, un guardó que s'entregarà al mes de desembre en una cerimònia a l'Eurocambra.

La periodista egípcia Asmaa Mahfouz, el representant del Consell Nacional de Transició libi Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, l'advocada experta en drets humans siriana Razan Zaitouneh, el caricaturista sirià Ali Farzat i el jove tunisià que es va cremar a l'estil "bonzo" en senyal de protesta Mohamed Bouazizi, guardonat a títol pòstum, han estat guardonats per "arriscar les seves pròpies vides per portar la democràcia, els drets fonamentals i la dignitat per a tothom".

Altres candidats eren l'activista bielorús Dzmitri Bandarenka, un dels promotors de la Carta 97 per promoure els drets civils al seu país, i la Comunitat de Pau de San José de Apartadó, que fa tretze anys que denuncia les violacions dels drets humans a Colòmbia.

L'Eurocambra lliura el Premi Sakhàrov des del 1988, en reconeixement a persones o organitzacions que han contribuït de forma important a la lluita a favor de la democràcia i els drets humans. El seu nom ret homenatge al primer guardonat amb el premi, el físic i polític dissident soviètic Andrei Sakhàrov.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut