Brussel·les

La banca espanyola necessita 26.000 milions i Zapatero diu que no caldrà ajuda pública

La banca espanyola no ha sortit massa ben parada de la cimera sobre l'euro. És qui més diners necessita d'Europa -una quarta part del total- i només està superada per Grècia. Cinc bancs espanyols, el BBVA, el Santander, CaixaBank, Bankia i el Popular hauran de recaptar 26.000 milions d'euros, segons la UE. El govern espanyol ha matisat que aquesta xifra en realitat serà només de 17.000 milions d'euros perquè es descomptaran 9.000 milions de bons convertibles. El president Zapatero ha afirmat en roda de premsa després de la cimera que els bancs espanyols no necessitaran diner públic.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha expressat la seva confiança en el fet que els cinc bancs espanyols als quals la UE exigeix ​​augmentar el seu capital -el Santander, BBVA, Caixabank, Bankia i el Popular- podran captar els fons requerits sense acudir a ajuda pública. La banca espanyola ha d'aconseguir exactament 26.161 milions d'euros segons el mandat de l'Eurogrup. La següent a la llista és Itàlia amb més de 14.000 milions d'euros. En total, els bancs europeus hauran d'obtenir 106.000 milions d'euros.

Zapatero ha expressat el seu "ple convenciment" que podran captar els fons requerits en el mercat abans del 30 de juny de 2012 i que la depreciació del seu deute no s'ha de veure com una cosa negativa, ni rebaixarà encara més el flux del crèdit, aspecte clau per reactivar l'economia.

El cap de l'executiu espanyol ha transmès el seu suport a aquestes entitats bancàries en la roda de premsa al final de la cimera dels països de l'euro a Brussel·les, en què, a més de la recapitalització bancària, s'ha acordat reforçar el fons de rescat i elevar l'impagament del deute de Grècia fins al 50% per evitar la seva fallida.

La maratoniana reunió, que s'ha allargat durant gairebé deu hores, fins a quarts de cinc de la matinada, ha conclòs amb una crida a Espanya perquè adopti "reformes addicionals" amb les d'impulsar el creixement i frenar la desocupació.

A la cimera, els líders europeus han elogiat els "importants passos" donats per Espanya en matèria d'ajust, però consideren que el seu índex d'atur -20,89%- és "inacceptablement alt", de manera que reclamen mesures per dotar de més "flexibilitat" el mercat laboral.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut