Representants dels sindicats han anunciat les protestes contra la reforma. (Foto: EFE)
Els sindicats fan front comú contra la reforma constitucional. (Foto: EFE)
Madrid

CCOO i UGT convoquen 3 dies de protesta contra la reforma de la Constitució

Els sindicats CCOO, UGT i diverses organitzacions socials han convocat mobilitzacions contra la reforma de la Constitució en tot el territori espanyol per al 31 d'agost i l'1 de setembre, així com una manifestació només a Madrid pel dia 6. Després d'una reunió, que han mantingut els sindicats i les associacions, els secretaris d'Acció Sindical de CCOO, Ramon Górriz, i d'UGT, Toni Ferrer, han demanat a diputats i senadors que votin en contra d'aquesta reforma en el tràmit parlamentari i que, en cas que finalment tirés endavant, que sigui sotmesa a referèndum. CCOO i UGT donaran suport a qualsevol manifestació d'altres grups socials que estiguin en contra de modificar la Constitució.

Actualitzat
CC.OO., UGT, USO, Sindicat d'Estudiants d'Espanya, 'Plataforma 2015 I +', Consell de la Joventut, 'Pau Ara', la Coordinadora d'ONG d'Espanya, Socialisme 21 o Adicae, s'han reunit per coordinar una resposta a la reforma constitucional.

Les organitzacions han explicat que les dates de les mobilitzacions d'aquesta setmana s'han de fixar definitivament després de discutir amb altres organitzacions i "ciutat per ciutat" la manera com s'articularan de la millor manera, ja que la voluntat és que les manifestacions siguin "unitàries".

La reforma tindrà demà el seu primer debat parlamentari al Congrés, que la tornarà a votar per trametre-la al Senat el divendres dia 2. L'objectiu d'aquestes protestes és aconseguir que els grups parlamentaris s'oposin a la reforma i, en cas que s'aprovi, que es convoqui un referèndum perquè la ciutadania pugui dir-hi la seva.

Tots els assistents a la reunió han consensuat un document en què expressen la seva preocupació davant d'una "decisió molt greu" de PSOE i PP que posa en risc el teixit social espanyol, que a més s'ha plantejat d'una forma "inacceptable" i amb "nocturnitat i traïdoria". 

Toni Ferrer, d'UGT, ha recalcat el respecte dels sindicats per la "autonomia" de diputats i senadors, però ha incidit que els ciutadans tindran molt present quines formacions han donat suport a la reforma negant el referèndum. "El conflicte hi és, i és difícil preveure quines conseqüències es produiran", ha advertit Ferrer, que ha afegit que amb la reforma de la Carta Magna "es pretén deixar amarrat per al futur la retallada de l'Estat del Benestar.

Segons la seva opinió, la reducció de dèficit que es planteja només és possible si es deteriora el teixit social i es "ataquen els interessos de treballadors, joves i dones". A més, planteja, segons Ferrer, una greu limitació a l'autogovern en el conjunt del país i constituirà "una amenaça permanent per a prestacions i institucions".

Per als representants sindicals, aquesta reforma és un "pas més de la deriva de retallades socials i laborals" empresa per un govern "que està ja acabat".
Anar al contingut