Poliesportiu

Resum de l'any: un 2016 d'esport

L'any de Bolt, Murray, Márquez, Belmonte, Phelps, Ledecky, Rosberg... I també l'any de l'adéu a Cruyff i a Muhammad Ali

Actualitzat

L'any 2016 ja és història. En el repàs de dotze mesos acostumem a destacar gestes i alegries, però aquest any també es recordarà per fets tristos. Tothom coincidirà a lamentar que en el 2016 ens va deixar Johan Cruyff, l'home que va canviar el futbol dues vegades en el transcurs d'una vida, primer com a jugador i després com a entrenador. El 24 de març, el Barça i l'esport en general van dir adéu a un referent, que ho seguirà sent en el record i pel seu llegat.

En el capítol necrològic, també va impactar la mort de Muhammad Ali, considerat per molts, no només el millor boxador, sinó també l'esportista més important de tots els temps. Ali va ser una figura que va transcendir l'esport, i el seu compromís pels drets civils el va convertir en una icona social, política i cultural.

Però el 2016, sobretot, va ser un any olímpic, amb la quantitat de marques rellevants que això comporta. A Rio, Usain Bolt es va convertir en llegenda en arribar a la novena medalla d'or, un fet sense precedents en l'atletisme. I Michael Phelps va tornar i es va convertir en l'esportista amb més medalles d'or (23) en la història dels jocs. La natació també va conèixer una nova reina, Katie Ledecky, que va marxar del Brasil amb quatre ors i una plata.

Rio va portar l'èxit a diversos catalans. Va suposar la consagració de Mireia Belmonte, amb l'or en el 200 papallona i el bronze en el 400 estils. En tenis, Marc López va guanyar els dobles fent parella amb Rafa Nadal.

Les dues seleccions espanyoles de bàsquet van guanyar metalls. La femenina - amb Marta Xargay, Anna Cruz, Laia Palau, Lucila Pascua i Sílvia Domínguez- va fer la plata, i la masculina -amb Pau Gasol, Joan Carles Navarro, Ricky Rubio i Rudy Fernández- el bronze. Tots dos equips van topar amb el poder dels EUA en els partits decisius.

Joel González (taekwondo) i Saül Craviotto (piraguïsme) també van fer història per a l'esport català a Rio 2016, uns jocs que també van apuntar un principi preocupant de decadència per a la sincronitzada, amb Ona Carbonell i Gemma Mengual havent-se de conformar amb el diploma olímpic.

En el món futbolístic, el Barça de Luis Enrique va sumar un doblet de Lliga i Copa que després el Reial Madrid va voler mitigar amb una nova Lliga de Campions. De fet, ha estat un any rodó per a Cristiano Ronaldo, que va també guanyar l'Eurocopa, el primer gran títol de Portugal. Tot plegat l'ha fet ascendir cap a la quarta pilota d'or.

Pel que fa a l'Espanyol, el projecte de Chen YanSheng comença a ser una realitat i l'equip blanc-i-blau acaba l'any amb optimisme a les ordres de Quique Sánchez Flores.

A Segona, el Girona va veure frustrat a última hora un ascens que semblava segur. D'altra banda, aquesta temporada es pot gaudir un derbi inèdit: el Nàstic contra el sorprenent Reus.

En el món del motor, Marc Márquez va tornar a guanyar el mundial de MotoGP, el tercer, i la va fer grossa per celebrar-ho a Cervera. A més, tot apunta que les hostilitats amb Valentino Rossi comencen a refredar-se.

En Fórmula 1, Nico Rosberg també va causar impacte: finalment es va proclamar campió del món superant l'etern company-enemic Lewis Hamilton. I, quan a Mercedes encara ho celebraven, va anunciar que es retirava.

En ciclisme, el Purito Rodríguez ha estat un altre a anunciar la retirada, després de veure frustrades les aspiracions a Rio i al Tour, que es va emportar Chris Froome.

El tenis ha conegut un nou rei, Andy Murray. L'escocès ha destronat Novak Djokovic i ha acabat l'any com a número 1 i amb un palmarès impressionant de nou títols, incloent-hi Wimbledon, el Masters i l'or olímpic.

A les seccions del Barça el 2016 també es recordarà pels dos Xavi Pascual. El del bàsquet va marxar després de vuit anys i mig i un full de serveis que inclou una Eurolliga. El de l'handbol va portar el seu equip a la barbaritat de 100 victòries seguides en la Lliga Asobal.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut