Escola Arrels de Salt
Escola Les Arrels de Salt

Pares i mares denuncien temperatures insuportables de fins a 35º a les aules

El sindicat majoritari de mestres a Catalunya, USTEC, reclama que s'enviïn a casa els nens quan la temperatura a l'aula superi els 27 graus

RedaccióActualitzat

Pares i mares estan expressant la seva inquietud i queixes a les xarxes socials per la forta calor d'aquests dies a les escoles. Es tracta de l'onada de calor més primerenca en anys.

Segons denuncia una mare, Raquel Rico, en un grup de Facebook, les condicions que viu la seva filla a l'escola Les Arrels de Salt "són insuportables". I afegeix: "És angoixant estar en una aula on hi ha 25 criatures i una mestra amb temperatures de més de 40 graus."

Segons la mare, els alumnes tampoc poden sortir al pati "quan s'acosta el migdia, perquè gairebé no hi ha ombres".

Des de l'AMPA, Mònica Sanchís assegura que s'ha arribat als 35º en hores docents a les aules, i que aquestes no són les condicions "adequades" perquè els alumnes aprenguin. En declaracions a TV3 també han explicat que algun alumne ha patit un cop de calor i que algun pare ha decidit no portar els fills a l'escola algun dia per les altes temperatures.

Fa 7 anys que a l'escola Les Arrels reclamen aire condicionat i porxos més grans, perquè els arbres del pati són molt joves i els porxos que tenen són petits.

També hi ha queixes de centres de poblacions com Vilablareix o Anglès, per exemple.

 

La llei estableix com a temperatura màxima a l'aula  27º

Des del sindicat majoritari de mestres a Catalunya USTEC han volgut recordar que quan se sobrepassen els 27º dins de l'aula s'està vulnerant la temperatura màxima establerta per llei i han instat els centres i docents a actuar en aquests casos i denunciar-ho.

Segons està establert, els docents poden interrompre la classe i anar a un altre lloc dins el recinte per seguir fent-la. A més, la direcció pot decidir interrompre les classes si en tot el recinte se sobrepassen els límits de calor establerts per llei.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha dit que les escoles i instituts segueixen unes recomanacions per evitar que la calor afecti els alumnes.

"Que els nens beguin molta aigua, que evitin activitats esportives a la franja de migdia-tarda i en els centres ja se'ls permet fer jornada compactada perquè som conscients que en aquest país fa calor en aquestes hores i a partir de les dues són a casa per evitar aquestes hores".

Precisament l'onada de calor que afecta aquests dies, amb més contundència, Castella i la Comunitat de Madrid ha obligat els serveis d'emergència a atendre 47 alumnes d'un institut de Valdemoro que presentaven símptomes relacionats amb les altes temperatures, com marejos.

Protecció Civil manté activada l'alerta per calor com a mínim fins aquest dissabte. L'alerta afecta sobretot les comarques de Ponent i el nord-est de Catalunya, on les temperatures poden arribar als 38 graus.

És per això que es recomana extremar la precaució en les activitats a l'exterior i seguir els consells de Salut per evitar incidències per les altes temperatures. Sobretot cal hidratar-se i protegir-se del sol, especialment els col·lectius més vulnerables, com són avis i nens.

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès des d'ahir i fins a aquest matí 68 incidents per aquesta onada de calor. En 59 ha estat necessari activar un metge a domicili o una ambulància.

La Creu Roja ha hagut d'activar abans d'hora el protocol de control de persones grans i vulnerables que viuen soles. Els fan el mateix seguiment que habitualment, però hi afegeixen consells relacionats amb la calor.

Una onada de calor històrica a la primavera

La majoria d'onades de calor es registren entre els mesos de juliol i agost i, rarament, al setembre o a finals de juny. Aquesta onada de calor és històrica perquè ha vingut a mitjans de juny, dins la primavera astronòmica. Cal anar fins al juny del 2003 per trobar una primera quinzena de juny tan càlida.

La calorada d'aquesta setmana durarà encara uns deu dies més. I no només al migdia hi haurà temperatures altes; les nits tropicals com la d'aquest dijous -per sobre dels 20 graus- es repetiran en bona part de Catalunya també avui.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut