Gràfic d'evolució de temperatures i precipitacions a Barcelona (wetterzentrale)
Gràfic d'evolució de temperatures i precipitacions a Barcelona (wetterzentrale)

L'estiu s'acaba amb l'arribada del setembre

Néstor GómezActualitzat

Aprofiteu aquesta darrera setmana d'agost d'estabilitat, sol i calor, un canvi de temps que durà una retirada parcial i consistent de l'estiu.

El final de l'estiu ja es veu arribar, no només perquè s'acaben les vacances, sinó també per l'arribada d'un canvi de temps que coincidirà amb l'1 de setembre i que pot durar fins a mitjans de mes.

No vindrà el temps de tardor, ni tampoc cap fredorada primerenca; el que tindrem és una normalització de les temperatures després de la calorada dels últims dies d'agost en què estem immersos. Durant aquests dies ens ha abraçat l'anticicló, i ho continuarà fent fins al cap de setmana entrant, amb un ramal d'aire càlid que ha permès disparar les temperatures cap amunt, per sobre dels 35 ºC. En canvi, amb l'arribada del setembre, l'anticicló es desplaçarà cap a les illes Britàniques i injectarà vent de nord sobre Catalunya; és a dir, aire fred que farà davallar les temperatures.

Tot i que queden molts dies i els mapes poden variar, sembla que les temperatures dels deu primers dies de setembre seran ben normals o amb valors una mica inferiors als esperats. Al mateix temps, aquesta renovació de masses d'aire de l'atmosfera gestarà l'aparició de ruixats, sobretot els primers cinc dies. Això no vol pas dir dies de mal temps a tot arreu ni durant tota la jornada. Aquesta part de matisos la deixarem per a les previsions que farem dia a dia.

Aquest adéu de l'estiu serà parcial, no ens enganyem. De dies de calor, en tindrem, i la màniga curta ben segur que l'allargarem fins a finals d'octubre o novembre. Només cal recordar les temperatures dels últims anys per Tots Sants. Així, doncs, l'estiu estarà tocat, però no pas enfonsat.

 

Anar al contingut