Ilimanaq, Groenlàndia (APTN)
Ilimanaq, Groenlàndia (APTN)

Les comunitats pesqueres de Groenlàndia ja noten els efectes de l'escalfament global

Groenlàndia és un nou exemple de com l'escalfament global ja té conseqüències avui en dia. En aquesta regió, les comunitats pesqueres tradicionals han estat les primeres a notar els canvis provocats per l'augment de les temperatures.

Alberto AlcántaraActualitzat

Amb l'augment de les temperatures anuals, el panorama gelat de Groenlàndia està canviant. Un exemple és el fiord d'Llulissat, situat  a la costa oest del país, a uns 250 quilòmetres al nord del Cercle Polar Àrtic.

Segons el grup de Monitorització Climàtic de Groenlàndia, el fiord ha s'ha reduït tant que la glacera Sermeq Kujalleq està trencant sobre terra en lloc del mar i està creant peces de gel més petites que els enormes icebergs que solien formar-se quan la glacera trencava en el oceà.

A Ilimanaq, un petit poble que es troba prop del fiord, els residents van començar a notar que el clima estava canviant quan l'església del poble, construïda en el "permafrost", la capa de gel permanent, va començar a enfonsar-se poc a poc.

Els mètodes de pesca tradicionals impliquen sortir a la gruixuda capa de gel amb trineus tirats per gossos i la pesca a través de forats al gel. Les temperatures  més càlides de l'aigua impliquen que el gel sòlid arriba més tard i es trenca abans. Per tant, el període on es pot pescar i caçar en el gel és cada vegada més curt.

A més a més, tampoc no es pot aprofitar per pescar més amb vaixell en època de desgel, perquè la mar presenta blocs de gel, en forma d'una mena de "granissat", que fan insegura l' ús d' embarcacions, xarxes de pesca o altres dispositius.

La pesca és l'element vital de l'economia de la regió. Aquesta activitat va suposar més del 90 per cent de les exportacions l'any 2014. És per això que aquestes comunitats de pescadors s' hauran d'adaptar en els pròxims decennis a fi de sobreviure. L'Institut Meteorològic Danès preveu que la temperatura mitjana de Groenlàndia augmentarà 7 o 8º C per a l'any 2080.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut