El "Niño" trenca la ratxa de creixement del gel marí de l'Antàrtida

Actualitzat

La superfície del gel marí de l'oceà Austral va assolir el seu punt màxim anual el passat 6 d'octubre, amb una valor de 18.830.000 quilòmetres quadrats. La NASA destaca que aquest màxim és una mica més petit que els registrats durant els tres anys anteriors, que corresponen al període de màxima extensió mesurada en l'era dels satèl·lits. De fet, la xifra se situa aproximadament al mig dels registres de màxims antàrtics recopilats en 37 anys de mesures per satèl·lit.

Els científics creuen que el fenomen climàtic del "Niño" ha estat determinant pel comportament del gel marí al voltant de l'Antàrtida. El "Niño" provoca un escalfament de l'aire i de la superfície del mar en els mars d'Amundsen, Bellingshausen i Weddell, a l'Antàrtida Occidental, i això afecta la distribució del gel marí de la regió.

Enguany, l'evolució del gel ha sigut erràtica: la cobertura gelada es trobava en nivells molt superiors als normals durant gran part de la primera meitat del 2015, però a mitjans de juliol va començar a decaure fins arribar a valors per sota del normal a mitjans d'agost. Al setembre va recuperar-se de manera parcial, però finalment ha quedat per sota del màxims de 2014. El màxim d'extensió ha arribat més tard de l'habitual: la mitjana dels anys 1981-2010 se situa el 23 de setembre.

 

 

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut