Dilluns, tercer dia d'onada de fred amb ambient gèlid

Abric, bufandes i guants i, sobretot, poca estona al carrer fora de les hores centrals del dia

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

Començarem la setmana amb el tercer dia d'onada de fred, i una situació encara dominada per un gran anticicló. Les altes pressions aniran des de les Açores fins a l'oest de Rússia. La pertorbació continuarà sobre la vertical d'Itàlia, però la tendència indica un acostament cap a nosaltres que pot portar algunes novetats interessants, en forma de nuvolades que entraran pel Mediterrani.

Posta de sol amb nuvolades al mar a Calella (Tino Valduvieco)

Cel variable i vent de baixa

Comencem pel vent, que ha estat notícia el cap de setmana. Es mantindrà la configuració de cerç, mestral i tramuntana, però afluixaran durant les hores centrals del dia. També afluixarà el vent de nord al Pirineu. L'avís del Servei Meteorològic de Catalunya per vent es manté durant la matinada i el matí a l'Empordà


 

Pel que fa a l'estat del cel, estarà tapat de matinada al vessant nord del Pirineu, on continuarà nevant de manera feble i intermitent. Al matí ja no nevarà al Pirineu, però entraran algunes bandes de núvols alts i mitjans per l'extrem nord, més extenses cap al nord-oest. Avançaran cap al sud amb el pas de les hores. 

Bona part de la tarda serà de cel assolellat en general, amb núvols alts en retirada per l'extrem sud. Es tornarà a tapar al vessant nord del Pirineu. Es pot escapar algun floc de neu, però res rellevant. En canvi, podem tenir canvis importants a última hora: entrarà una nova banda de núvols alts i mitjans pel nord-est, indicatius de l'acostament de la pertorbació mediterrània. Aquests núvols poden portar alguna sorpresa dimarts, en forma de neu en cotes baixes a l'est de Catalunya.

Tercer dia d'onada de fred

Continua actiu l'avís per fred. En general, tindrem valors semblants als de diumenge, però puntualment hi pot haver baixades en els llocs on afluixi el vent. En tot cas, temperatures sota zero en una gran part del país. Fins i tot es repetirant glaçades més puntuals a la costa. La màxima arribarà cap als 11 o 12 ªC en punts de les Terres de l'Ebre i la Costa Daurada, però en general estarem entre 5 i 10 ºC.

I dimarts...

S'amplia l'avís per fred per temperatures mínimes extremes per quart dia consecutiu. El vent bufarà més agregalat, i això portarà les novetats, amb l'entrada de núvols per la façana oriental. Alguns models indiquen precipitació entre mig matí i mitja tarda, que pot afectar el litoral i prelitoral. Altres models marquen la precipitació a sobre del mar, al límit de la costa. Caldrà seguir la situació. En tot cas, la cota de neu voltaria els 300-400 metres en alguns moments. Aquest és l'exemple d'un dels models (WRF) que marca precipitació a terra.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut