Barcelona

Veïns de quatre passatges del Poblenou es resisteixen a un pla urbanístic

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

El passatge Montserrat és un senzill conjunt d'arquitectura popular al Poblenou. Amb un estil de vida relaxat i bona convivència. Alguns dels veïns han fet millores i ampliacions a les cases antigues. Però viuen amb la incertesa sobre el futur. La zona està afectada des de fa més de vint anys per un pla urbanístic, el del Front Marítim, que suposaria l'enderrocament de les cases per fer-hi pisos nous.

Imma Herrera, una de les veïnes, explica:

"Jo sóc propietària. Aquest any precisament he acabat de pagar la hipoteca. Ara, a mi m'expropien i m'obliguen a posar-me en una altra hipoteca. A veure, jo tinc la meva vivenda. Per què jo he de pagar una altra vivenda, quan jo no la demano?"

Aquest és un dels quatre passatges paral·lels que s'obren des del carrer Ramon Turró. A causa de l'afectació, els veïns no poden aconseguir crèdits per arreglar les cases. En algunes ja no s'hi viu, i un dels passatges, el passatge Oriol, està deshabitat. Entremig, hi ha antigues naus industrials abandonades que s'estan degradant.

 

Al voltant, tot ha canviat molt. El Poblenou de fàbriques i cases de treballadors ha donat pas a un nou estil d'urbanisme. Amb grans hotels i edificis residencials i comercials. Similars als que la immobiliària Metrovacesa vol aixecar en un àmbit que s'estén per tres illes amb façana al carrer Ramon Turró, entre el carrer Espronceda i el carrer Provençals, on es farien edificis de planta i cinc pisos.

Aquest pla d'actuació urbanística ha estat aturat molts anys per la crisi; però, just abans d'acabar l'anterior mandat, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar inicialment una modificació del Pla de Millora Urbana d'aquest sector. Es divideix l'àmbit en dos polígons, i això podria facilitar-ne el desbloqueig. Però la majoria de veïns dels passatges, com Antonio Luque, volen mantenir el seu estil de vida i rebutgen l'operació que creuen que és especulativa. 

Antonio Luque creu que "la crisi ens ha salvat d'una especulació urbanística que volia fer Metrovacesa amb l'ajuda de l'Ajuntament, i gràcies a la crisi seguim vivint aquí. I el que no volem és que ara ens donin 500 euros per metre quadrat i després aquí es facin habitatges a 6.000 euros el metre quadrat." 

 

Els passatges són a prop de la fàbrica Palo Alto, en un dels pocs sectors que mantenen l'estructura tradicional d'habitatges de la zona, a l'entorn de carrers com els de Tortellà i Pellaires.

L'Associació de Veïns del Poblenou creu que cal repensar algunes de les actuacions urbanístiques previstes perquè siguin més respectuoses amb la trama urbana. Per al president, Salvador Clarós: "La modificació del pla general del front litoral es va carregar la major part del casc antic del Poblenou. Alguns sectors com aquest han quedat i és el que ara s'està movent. Pensem que valdria la pena conservar aquesta tipologia urbana a Barcelona, que és singular i interessant, i on, a més a més, hi viuen famílies."

Els veïns dels passatges demanen que amb el nou ajuntament es replantegi la planificació actual i que s'acabi la provisionalitat, per poder conservar i millorar les seves cases.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut