Iñigo Urkullu durant el seu discurs d'investidura al Parlament de Vitòria (EFE)
Iñigo Urkullu durant el seu discurs d'investidura al Parlament de Vitòria (EFE)
Vitòria

Urkullu proposa un "nou pacte estatutari" acordat amb Madrid i ratificat pels bascos

En el seu discurs d'investidura, el candidat a la reelecció a lehendakari ha reivindicat Euskadi com a nació i, al mateix temps, ha plantejat la bilateralitat amb l'Estat dins la legalitat

RedaccióActualitzat

El candidat a ser reelegit lendakari, Iñigo Urkullu, del PNB, en el seu discurs d'investidura al Parlament de Vitòria ha apostat per aconseguir un nou pacte estatutari amb el govern espanyol que pugui ser ratificat pels bascos. Urkullu, que no té la majoria absoluta a la cambra, ha explicat les línies generals del seu projecte de govern, que compartirà amb els socialistes bascos després de l'acord de coalició firmat aquest dimarts.

El candidat a la reelecció ha reclamat un nou estatut per al 2020 acordat amb Madrid:

"És el moment d'avançar en un nou marc polític de convivència a Euskadi que, partint del consens institucional en aquest Parlament, articuli un nou pacte amb l'Estat i sigui ratificat per la societat basca."

Urkullu ha reivindicat Euskadi com a nació:

"Euskadi és una nació que ha de ser reconeguda. Euskadi necessita mecanismes de bilateralitat efectiva que garanteixin el compliment del pactat amb l'Estat. Refermo el meu convenciment personal i polític en la cultura del pacte, en el principi democràtic i en el principi de la legalitat."

Al seu torn, la candidata d'EH Bildu a lehendakari, Maddalen Iriarte, ha proposat que Euskadi faci el 2018 una consulta d'autodeterminació vinculant. I ha assegurat que un govern basc presidit per la coalició sobiranista és l'"única garantia" per avançar cap a la independència del País Basc. 

La primera votació del debat d'investidura serà aquesta tarda. Iñigo Urkullu no sortirà elegit fins aquest dijous en la segona votació, per majoria simple i gràcies a l'acord entre el seu partit, el PNB, i el Partit Socialista d'Euskadi.

Anar al contingut