Pla general del primer tall de circulació que han provocat una vuitantena de persones aquest diumenge a Cardona per protestar contra el possible tan…
Pla general del primer tall de circulació que han provocat una vuitantena de persones aquest diumenge a Cardona per protestar contra el possible tancament de la planta al municipi

Unes 80 persones provoquen talls intermitents a la C-55 a Cardona per protestar contra el possible tancament d'Ercros

Actualitzat

ACN, Cardona.- Una vuitantena de persones han provocat talls intermitents a la C-55 a Cardona aquest diumenge a la tarda com a protesta pel possible tancament de la planta d'Ercros. El grup, format per treballadors, veïns i també per l'alcalde del municipi, ha iniciat la concentració amb un tall al quilòmetre 59 que ha durat vint minuts i ha provocat llargues cues a la via, sobretot en sentit sud. El representant sindical Josep Maria Peña ha assegurat que les mobilitzacions continuaran fins que l'empresa es pronunciï, ja que, tot i que els treballadors han exigit per carta un posicionament oficial sobre la qüestió, la companyia encara no s'ha manifestat sobre el possible tancament. Per la seva banda, l'alcalde, Ferran Estruch, ha exigit "responsabilitats mediambientals" a l'empresa i a la Generalitat per acabar amb els residus salins al municipi.

Aquesta és la segona protesta que organitzen els treballadors d'Ercros a Cardona després que la direcció de l'empresa va deixar entreveure el juny  passat la intenció de marxar de la població bagenca a finals del 2017. A banda del perjudici social que comportaria el tancament --es perdrien 35 llocs de treball directes--, si la planta abaixa la persiana, els quatre milions de tones de runam que hi ha es quedaran a Cardona. Segons Peña, "la manera més barata possible de desfer-se del runam salí és que Ercros continuÏ amb l'explotació". El líder sindical també ha volgut posar l'accent en el fet que Ercros ha obtingut 20 milions d'euros de benefici només en el primer semestre de l'any. Segons Peña, les especulacions sobre el possible tancament de la planta de Cardona demostren que, tot i que Ercros diu que defensa el medi ambient, "en el moment que una cosa deixa de ser rendible, el medi ambient ja no els interessa".

Per la seva banda, Estruch, a part de donar suport als treballadors de la planta per l'impacte "importantíssim" que podria tenir el tancament, ha insistit en el vessant mediambiental. L'alcalde ha explicat que el que està fent Ercros a Cardona és reciclar els residus salins. Per això, "també hi ha una responsabilitat mediambiental que ha d'assumir Ercros, que són els hereus de l'antiga explotació de potassa de Cardona, i són ells els que van generat els residus".

Els treballadors creuen que hi hauria un altre factor que podria portar l'empresa a voler abandonar la planta. Actualment, Ercros Cardona produeix 400.000 tones de sal, però, ben aviat, amb una important baixada de la demanda per part d'un dels compradors, la producció se situaria en les 150.000 tones anuals. Segons Andrés Raja, un altre dels líders sindicals de la planta, la baixa demanda podria fer que Ercros hagi optat "per comprar la sal abans que produir-la". Tot i això, la multinacional bagenca ja ho ha negat.

Anar al contingut