Més de 5.000 fèretres han estat entregats voluntàriament, i les autoritats han confiscat a la força la resta
Més de 5.000 fèretres han estat entregats voluntàriament, i les autoritats han confiscat a la força la resta

Una província xinesa destrueix taüts davant la falta d'espai als cementiris

El govern de la Xina intenta canviar la tradició d'enterrar els morts amb mesures per fomentar la incineració, però també amb pràctiques més dures com la confiscació i la destrucció de fèretres

La Xina, el país més poblat del món, s'està quedant sense espai als cementiris. El govern està intentant canviar la tradició d'enterrar els morts en taüts amb mesures per fomentar la incineració, però també amb pràctiques més dures com la confiscació i la destrucció de fèretres.

El govern de la província de Jiangxi, al sud-est del país, prohibirà a partir del setembre enterrar els morts, amb la política de "zero enterraments". Més de 5.000 fèretres han estat entregats voluntàriament, i les autoritats han confiscat a la força la resta. Amb la nova mesura, tampoc es podrà fabricar o posseir taüts.

El resultat són muntanyes de fèretres preparats per ser destruïts:

 


En imatges difoses per mitjans xinesos es pot veure com les excavadores comencen a destruir els taüts:

 

La premsa local qualifica la mesura de "barbàrie" i "impopular", i molts ciutadans no entenen que es prioritzin els interessos econòmics abans que les tradicions.

A través de la xarxa social xinesa Weibo, la usuària Na Wa diu que les forces de seguretat "roben les propietats privades de la gent".

Però una altra internauta, Hui Min, creu que cal adaptar-se als canvis i que "els morts no han de combatre contra els vius en l'ocupació de la terra".

A les grans ciutats s'incineren els cadàvers

Segons la tradició xinesa, el mort ha de viatjar al més enllà i arribar-hi el més intacte possible. És per això que l'enterrament és la pràctica que es considera més adient.

Però fa anys que es lluita contra aquesta idea a causa de la falta d'espai. A les grans ciutats, de fet, ja és obligatori incinerar els cadàvers.

Tot i això, en algunes zones rurals segueix sent habitual comprar o construir els taüts a mida i guardar-los a casa per tenir bona sort. En són exemple molts pobles de la província de Jiangxi.

Enterraments ecològics

El govern xinès promociona altres tipus de funerals, com els enterraments verds. Escampar les cendres al mar i enterrar el mort a prop dels arbres són algunes de les alternatives ecològiques. L'objectiu és consumir menys recursos i fer servir materials biodegradables.

Per exemple, a Wenling, a la província de Zhejiang, les autoritats paguen als que decideixen que voldran ser enterrats al mar. Quan tenen més de 70 anys, comencen a rebre una remuneració mensual.

Actualment, un 44% dels enterraments del país són ecològics. El Ministeri d'Assumptes Civils vol elevar la xifra al 50% l'any 2020.
Anar al contingut