Barcelona

Un presa de possessió de tres minuts i mig, però plena de simbolisme

Els detalls de l'acte en què Quim Torra ha promès el càrrec de president de la Generalitat

RedaccióActualitzat

Una moreneta i un Sant Jordi han estat testimonis de la presa de possessió del 131è president de la Generalitat. Quim Torra ha promès el càrrec davant del president del Parlament, el secretari del govern i la seva família: dona, mare i germans. Ha estat una cerimònia breu, austera i sense convidats.


Quim Torra ha sortit de l'arxiu de comptes flanquejat pel president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari del govern, Víctor Cullell. S'han dirigit al saló Verge de Montserrat, l'avantsala del despatx del president, que avui tenia les dues portes tancades.

El 131è president de la Generalitat ha promès el càrrec fent servir la mateixa fórmula que va fer servir Puigdemont, sense fer referència ni al rei ni a la Constitució.

El medalló que es traspassen els presidents ha quedat volgudament sobre la taula per evidenciar l'excepcionalitat del moment.


Després de prendre possessió, Torra ha saludat els familiars que l'han acompanyat. L'acte ha durat 3 minuts i mig.

Des de l'oposició han considerat que el format triat menysté la institució. L'advocacia de l'Estat estudia si l'acte es pot recórrer i el PP, el PSOE i Ciutadans volen canviar la llei perquè sigui obligatori fer explícit que s'acatarà la legalitat.

202 dies sense president

Després de la presa de possessió, els treballadors del Palau han improvisat un acte de benvinguda a Quim Torra. Feia 202 dies que no veien un president de la Generalitat al Palau.

En l'acte, Torra ha agraït les mostres de suport i ha demanat continuar treballant amb el mateix compromís i voluntat que hi ha hagut fins ara.

Les 49 campanes del carilló han tocat "El cant de la senyera" i "Els segadors". Els treballadors li han regalat un domàs amb un llaç groc, que Torra s'ha compromès a penjar.

Els precedents

Fins a sis vegades, Jordi Pujol va fer el recorregut cap al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on sempre s'ha fet la cerimònia de presa de possessió. Sis cops per prendre possessió com a president, i una setena, i última, per acompanyar el seu successor, Pasqual Maragall.

Després va ser el torn de José Montilla. Artur Mas hi va ser investit dues vegades i hi va anar una tercera per acompanyar Carles Puigdemont. Ara, el president Puigdemont és a Berlín i Sant Jordi ha passat el relleu a la Verge de Montserrat, nom d'un saló molt més petit i discret situat just al costat del despatx del president de la Generalitat.

Des de 1980, amb la primera possessió de l'etapa democràtica, la fórmula per prometre el càrrec sempre havia estat la mateixa, però, fa dos anys, Carles Puigdemont va obviar la fidelitat al rei i a la Constitució.

Puigdemont va prometre el càrrec davant Forcadell:

"- Prometeu complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat, amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?

- Sí, ho prometo."  

 

Així va prometre el càrrec Pujol davant de Joan Rigol:

"- Prometeu per la vostra consciència i el vostre honor complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya, amb fidelitat al rei, a la Constitució, i a l'Estatut d'Autonomia i a les institucions nacionals de Catalunya?

-Sí, ho prometo."

 

I també d'aquesta manera havien promès Pujol, Maragall, Montilla i Mas, però aquest últim hi va afegir un matís important ja el primer cop que va prometre, davant de Núria de Gispert.

"Sí, ho prometo i amb plena fidelitat al poble de Catalunya."

Una altra novetat que va introduir Mas i que va aixecar polseguera, ja en la seva segona presa de possessió, el 2012, va ser la desaparició del retrat del rei Joan Carles presidint l'escenari. I encara una tercera: Mas va deixar el representant del govern espanyol, el ministre encarregat d'Administracions Territorials, fora de la taula presidencial i el va situar a la primera fila de convidats.

 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraQuim TorraProcés catalàEleccions 21D
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut