Un llibre recull el passat i el present del mercat de la Boqueria

Unes 25.000 persones compren cada dia al mercat de la Boqueria, a la Rambla de Barcelona, on es venen 73 classes de sal i 280 vinagres diferents. Aquesta és una de les dades que aporta la periodista Isabel Obiols en el llibre "El Mercat de la Boqueria", en què explica la seva història i el seu present, il·lustrat amb fotografies de Pere Ferrer.
Un llibre recull el passat i el present del mercat de la Boqueria
Llibres

Un llibre recull el passat i el present del mercat de la Boqueria

Unes 25.000 persones compren cada dia al mercat de la Boqueria, a la Rambla de Barcelona, on es venen 73 classes de sal i 280 vinagres diferents. Aquesta és una de les dades que aporta la periodista Isabel Obiols en el llibre "El Mercat de la Boqueria", en què explica la seva història i el seu present, il·lustrat amb fotografies de Pere Ferrer.
El projecte del llibre, que ha editat Edicions 62 en la col·lecció Salsa Books, va néixer fa tres anys i Isabel Obiols, col·laboradora de les pàgines de cultura de la redacció de Barcelona del "País", l'ha estructurat en dues parts.

Obiols ha hagut d'investigar els arxius municipals per conèixer l'evolució històrica d'aquest mercat, que va tenir els seus antecedents a l'aire lliure a la Rambla durant l'època medieval.

Els orígens de l'actual mercat, construït al solar que va deixar buit l'enderrocament d'un convent, daten del segle XIX i és fill de la desamortització dels béns eclesiàstics que va dur a terme el ministre del segle XIX Mendizábal.

Però Obiols no només ha hagut de recórrer als arxius per explicar la història, o les històries del mercat, sinó també a la literatura.

El desaparegut Manuel Vázquez Montalbán va ajudar en la internacionalització del mercat en fer que Biscuter, l'ajudant de Carvalho, que tenia el despatx a prop de la Boqueria, anés a comprar en les seves parades i botigues.

La segona part d'"El Mercat de la Boqueria" està dedicada a la gent que hi treballa, als propietaris de les prop de 300 empreses que operen en aquest mercat i on treballen diàriament unes 1.200 persones.

El text d'Obiols està il·lustrat amb les fotografies de Pere Ferrer.

La Boqueria segueix tenint l'empremta de mercat mediterrani, amb l'abundància de fruites, verdures i peixos, però el turisme, els viatgers i els emigrants l'han anat perfilant com un gran soc internacional de sabors i productes, i fins i tot han ajudat en la recuperació d'alguns llocs de venda.