Tomografia del cervell de nens amb medul·loblastoma
Tomografia del cervell de nens amb medul·loblastoma

Un estudi genètic pot dur a nous tractaments per al tumor cerebral infantil més comú

A la recerca hi ha participat Jaume Mora, de Sant Joan de Déu

Xavier DuranActualitzat

Una completa anàlisi genètica de la major col·lecció mai estudiada de medul·loblastomes, el tumor cerebral infantil més comú, obre la porta a nous tractaments. Així ho assenyalen els autors d'un estudi que publica la revista "Nature"

Fins ara s'havia pensat que el medulo·loblastoma, un tumor maligne del cerebel en formació, representava una sola malaltia. Ara se sap que com a mínim en són 4 amb orígens en cèl.lules precursores del cerebel diferents i amb mecanismes de formació de tumors completament distints.

El tractament estàndard inclou cirurgia radical, quimioteràpia i radioteràpia, amb considerables efectes a llarg termini per als pacients quan sobreviuen a la malaltia. Els esforços per delimitar millor els tractaments s'han basat en el coneixement de cadascun dels subtipus tumorals.

Un ampli equip internacional, del qual ha format part Jaume Mora, de l'Hospital Sant Joan de Déu, va seqüenciar l'ADN; l'ARN i la cromatina (un material genètic que es troba en el nucli de la cèl·lula) de mostres de 491 tumors pertanyents a tots els subtipus.

L'anàlisi multidimensional ha permès descriure els mecanismes que generen tots els tipus de medul·loblastomes i han revelat la complexitat i heterogeneïtat d'aquest tipus de tumor.

Per als investigadors, les dades permeten identificar els mecanismes claus de cada subtipus i, per tant, les dianes terapèutiques que poden donar lloc a nous tractaments per a cada medul·loblastoma. Per això cal conèixer el tipus molecular de medul·loblastoma de cada pacient per poder orientar la teràpia de manera correcta.

El doctor Mora està ultimant una metodologia aplicable a tots els laboratoris a partir del coneixement adquirit en el grup internacional responsable de l'estudi que s'acaba de publicar.

Anar al contingut