El científic català Carles Vilariño-Güell, responsable de l'equip d'investigadors
El científic català Carles Vilariño-Güell, responsable de l'equip d'investigadors
Vancouver

Un equip dirigit per un català descobreix el gen que pot causar l'esclerosi en el 15% dels casos

El científic Carles Vilariño-Güell encapçala l'equip canadenc que obre la porta a desenvolupar nous fàrmacs per a una malaltia que va augmentant

RedaccióActualitzat

Un equip d'investigadors del Canadà, liderats per un català, Carles Vilariño-Güell, ha descobert el gen que asseguren que pot causar l'esclerosi en el 15% dels casos. L'estudi obre la porta a trobar altres gens que incideixin i a desenvolupar nous fàrmacs per a una malaltia que va augmentant: té dos milions i mig d'afectats al món.

La causa de l'esclerosi múltiple es continua atribuint a factors ambientals però ara, per primera vegada, un equip de recerca canadenc, ha pogut identificar que en algunes famílies hi ha un component genètic molt important en l'origen de la malaltia. Un descobriment però, que de moment afecta pocs casos.

Aquest descobriment permetrà desenvolupar noves eines terapèutiques per a aquests tipus concret d'esclerosi, que segons l'equip d'investigació canadenc podria afectar el 15% de malalts d'esclerosi múltiple. Segons Carles Vilariño-Güell: "La probabilitat de desenvolupar esclerosi múltiple, si hi ha aquestes mutacions genètiques, és almenys del 60 al 70%, una predicció que no té precedents, en comparació amb altres factors genètics. Això és un risc bastant alt i, per tant, és molt important començar a prendre mesures per mitigar l'inici de la malaltia tant com sigui possible."

Els avenços tecnològics permetran que els pròxims anys es puguin identificar altres mutacions genètiques de malalts d'esclerosi i avançar en els tractaments preventius.

Anar al contingut