Vinaròs

Un enginyer imputat en el "cas Castor" declara que desconeixia el risc sísmic de la zona

Aquest dilluns han començat a declarar a Vinaròs els 18 imputats en la causa sobre les presumptes irregularitats en els tràmits del magatzem submarí de gas

Actualitzat

Avui han començat a Vinaròs les declaracions dels imputats per les presumptes irregularitats en la tramitació del projecte Castor, el magatzem submarí de gas que va provocar més de cinc-centes sismes als municipis d'Alcanar i Vinaròs. La primera declaració l'ha fet l'enginyer Jesús Gómez de las Heras, que era coordinador de l'Institut Geològic i Miner i autor d'un dels informes favorables al projecte. Gómez de las Heras ha explicat que desconeixia totalment l'existència de risc sísmic a la zona. En cap cas no se'ls va demanar valorar el perill de terratrèmols. Així ho ha dit als periodistes l'advocat Jorge Casal, de l'Associació Nacional Arca Ibèrica, presentat en el procés com a acusació popular.

A la sortida dels jutjats, l'nginyer ha declinat fer declaracions i s'ha limitat a dir que ha respost les preguntes i ha afegit: "El que havia de dir, ja ho he dit", L'advocat Jorge Casal ha dit que l'imputat s'ha limitat a posar de manifest que "ell només va informar sobre els extrems que li havien estat requerits per a l'elaboració de l'informe, i que desconeixia completament l'existència de riscos de sismicitat a la zona".

Coincidint amb aquesta cita, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia s'ha manifestat a les portes del jutjat. Precisament allà, el fiscal del cas ha dit en unes declaracions als mitjans de comunicació: "Es tracta de reconstruir tota la història de la tramitació del projecte, que va desembocar en una cosa que en principi entenem que no s'hauria d'haver produït si s'hagués fet una tramitació adequada. Aleshores, mirem d'esbrinar la responsabilitat en què podria haver incorregut tant l'administració com posteriorment l'empresa."

Fins a divuit persones estan acusades de delictes de prevaricació, contra el medi ambient i contra els recursos naturals.

Després de declarar Jesús Gómez de las Heras, també passaran pel jutjat tres directors generals dels ministeris d'Indústria i Medi Ambient i tot el consell d'administració d'Escal UGS, l'empresa promotora i constructora del magatzem Castor, participada majoritàriament pel grup de Florentino Pérez.

L'aturada del projecte va comportar una indemnització pública de 1.350 milions d'euros a l'empresa, amb càrrec als consumidors de gas, que ha estat denunciada a la Unió Europea i al Tribunal Constitucional.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut