El cineasta Alfred Hitchcock.
El cineasta Alfred Hitchcock.
Londres

Un documental de Hitchcock sobre l'Holocaust veurà la llum per primera vegada de manera íntegra a finals d'any

El cineasta nascut a Londres, que va quedar "traumatitzat" i "horroritzat" en veure les imatges, va col·laborar en l'edició d'un documental que va quedar oblidat per la por d'irritar la vençuda Alemanya i la inestabilitat política del moment. Ara, la tecnologia digital ha permès restaurar les imatges per poder-les projectar de manera íntegra per primera vegada.

RedaccióActualitzat
Després de gairebé setanta anys, es projectarà per primera vegada de manera íntegra un documental d'Alfred Hitchcock sobre els camps de concentració nazis. L'Imperial War Museum de Londres ha restaurat les imatges i preveu projectar-les a finals d'any, segons ha avançat el diari britànic "The Independent".

Les imatges són del 1945 i les van gravar operadors de càmera de l'exèrcit britànic quan les tropes aliades van alliberar, després de guanyar la Segona Guerra Mundial, els presoners que hi havia als camps de concentració nazis. Hitchcock es va involucrar en el projecte gràcies al seu amic i mecenes Sidney Berntein, que li va demanar que l'ajudés a editar el documental. Segons ha explicat a "The Independent" el comissari del projecte, Toby Haggith, el cineasta nascut a Londres va quedar tan "traumatitzat" i "horroritzat" en veure les dures imatges que no va aparèixer pels estudis de gravació durant una setmana.

Haggith assegura que quan van descobrir els camps de concentració, britànics i nord-americans van voler donar a conèixer al món l'horror dels camps, però la por d'irritar la vençuda Alemanya i la inestabilitat política del moment van fer que el projecte del documental s'abandonés. Va ser així com els sis rotlles d'imatges van quedar oblidats en un arxiu.

No va ser fins als vuitanta que un investigador britànic les va descobrir i per primera vegada es van veure, tot i que de manera incompleta. Ara, la tecnologia digital ha permès restaurar-les per poder-les projectar de manera íntegra i tal com Hitchcock, Bernstein i els seus col·laboradors van pretendre en el seu moment. El comissari del projecte assegura que es tracta d'un film "brillant" i "sofisticat" que, si bé mostra imatges molt crues, és "molt més càndid" que altres documentals sobre l'Holocaust.
Anar al contingut