Catalans que han intentat votar des de l'estranger. (Foto: ACN)
Catalans que han intentat votar des de l'estranger. (Foto: ACN)
Catalunya

Un 90% dels catalans residents a l'estranger no podran votar el 25-N

Un total de 150.300 persones, un 90% dels catalans residents a l'estranger inscrits al CERA, no podran votar en les eleccions del 25-N. Només un 10% veuen possible fer-ho per haver enviat ja la sol·licitud, i la Federació Internacional d'Entitats Catalanes assegura que el procés és massa complex.

RedaccióActualitzat
Un total de 150.346 catalans que viuen a l'estranger no tindran l'opció de votar en les pròximes eleccions catalanes i només 16.271 tenen esperances de fer-ho. D'aquests últims la gran majoria són de Barcelona, segons les dades publicades per l'Oficina del Cens Electoral.

Així doncs, només un 10% veu possible votar el 25-N i, el que és ben segur, és que un 90% no ho podrà fer. Això és com a conseqüència, segons la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, de la complexitat dels tràmits per votar des de l'estranger. El procés és força complicat i hi intervenen un gran nombre d'institucions:

1. Un ha de tramitar la inscripció al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) dirigint-se a l'ambaixada o el consolat espanyol del país on es trobi.

2. L'ambaixada o consolat ha de posar-se en contacte amb les Juntes Electorals Provincials perquè enviïn la sol·licitud de "vot sol·licitat". Alhora aquestes han d'imprimir les paperetes a temps perquè siguin enviades, omplertes i retornades abans del dia de les eleccions.

3. L'entitat de Correus espanyols ha d'enviar la sol·licitud a temps.

4. Correus nacional del país de residència ha de fer arribar el sobre a les persones que ho hagin sol·licitat.

5. Per últim un ha de reflexionar sobre qui vota, posar al sobre la papereta corresponent, tornar-ho a Correus del país on resideix, qui ho haurà d'enviar a les Juntes Electorals que hauran de computar el vot rebut abans del dia en qüestió.

La FIEC ha denunciat que el sistema electoral a l'exterior "és un sistema pervers amb massa incerteses i punts negres que mai ha funcionat ni funcionarà" i acusen la reforma de la llei orgànica de règim electoral general aprovada el 2010 de ser "un frau democràtic i la font de tots els problemes actuals amb el vot exterior".

A més a més han afirmat que "no es pot discutir" que algunes ambaixades i consolats espanyols han posat dificultats als catalans per exercir el seu vot.

En les eleccions basques celebrades el 21 d'octubre passat va haver-hi dades molt semblants. Només un 11% dels bascos residents a altres països van poder sol·licitar el vot i finalment van poder votar vàlidament només un 6,8%.
Anar al contingut