Barcelona

Un 8% dels pacients corren el risc de contreure infeccions als hospitals catalans

Vuit de cada cent pacients que durant el 2008 van ingressar a hospitals catalans van córrer el risc de contreure-hi alguna infecció, segons es desprèn del programa VINCat, dedicat a prevenir i disminuir aquests tipus d'infeccions nosocomials. La iniciativa, que porten a terme una cinquantena d'hospitals catalans, se centra sobretot a vigilar les infeccions que es contreuen a les Unitats de Cures Intensives, en les operacions quirúrgiques i a través de catèters i diàlisis. Les anomenades "infeccions nosocomials" són difícils de tractar per les resistències que acostumen a desenvolupar els gèrmens d'aquests centres sanitaris als tractaments.

Actualitzat
El director del programa VINCat, Francesc Gudiol, ha explicat que actualment un 6% dels pacients que ingressen en hospitals petits i amb poca tecnologia contreuen infeccions d'aquest tipus, mentre que en els hospitals més grans i amb tecnologies més sofisticades, aquest percentatge arriba al 9%. Unes xifres que, segons Gudiol, són comparables a les de la resta d'Europa.

Les infeccions nosocomials, majoritàriament urinàries, quirúrgiques i respiratòries, van aparèixer al llarg del segle XX i actualment són força habituals als centres hospitalaris, sobretot en pacients amb el sistema de defensa alterat.
Anar al contingut