Ucraïna

Ucraïna també accepta acollir radars de l'escut antimíssils dels Estats Units

Ucraïna ha anunciat aquest dissabte que accepta i es posa a disposició de Washington perquè despleguin també al seu país radars del polèmic escut antimíssils. La decisió tensa encara més les malmeses relacions entre el Kremlin i els Estats Units després del conflicte amb Geòrgia per Ossètia del Sud i també pel desplegament de radars de l'escut antimíssils a Polònia i Txèquia. Rússia insisteix que aquest escut amenaça el seu territori. Paral·lelament, el govern polonès ha tornat a oferir a Moscou la possibilitat d'inspeccionar el sistema antimíssils que els nord-americans instal·laran al seu territori i ha insistit que l'escut no va dirigit contra Rússia.

Actualitzat

Només dos dies després que Polònia va acceptar l'escut antimíssils, ho ha fet Ucraïna aquest dissabte. Aquesta setmana el govern ucraïnès ha criticat i organitzat manifestacions contra Moscou per exigir que demani permís per la utilització del port de Sebastòpol, al sud del país. Des d'aquest port, vaixells de guerra russos de la flota del mar Negre van salpar per participar en l'operació militar contra Geòrgia.

A més, Ucraïna anuncia que posa a disposició d'Occident els seus radars antimíssils. El ministeri ucraïnès ha fet públic aquest dissabte a través d'un comunicat que la decisió arriba després que Rússia va rescindir a principis d'aquest any la utilització comuna del sistema de radars antimíssils heretats de la Unió Soviètica.

L'anunci de Kíev es fa dos dies després de l'acord entre Washington i Varsòvia, a Polònia, per instal·lar escuts antimíssils en territori polonès. Una decisió que ha irritat el president rus, Dmitri Medvéved, que interpreta el gest com una amenaça cap a la seguretat russa. Kíev referma d'aquesta manera la seva posició en el conflicte a Ossètia del Sud. Té l'ambició, com Geòrgia, d'ingressar a la Unió Europea i a l'OTAN, i se suma a Polònia i als estats bàltics contra la intervenció russa en territori georgià.

Polònia ofereix a Rússia inspeccionar l'escut

El ministre d'Afers Exteriors de Polònia, Radoslaw Sikorski, ha dit que el govern polonès manté la seva oferta que Moscou pugui inspeccionar la base que els nord-americans instal·laran al país, i ha insistit que l'escut antimíssils no va dirigit contra Rússia.

Durant les negociacions amb els Estats Units, el primer ministre polonès, Donald Tusk, ja havia ofert repetidament la possibilitat d'aquestes inspeccions per tal de certificar que l'objectiu del sistema antimíssils és donar resposta als anomenats països de l'"eix del mal", en especial l'Iran, i no per provocar Rússia, com sosté el Kremlin.

El conveni entre els Estats Units i Polònia preveu la instal·lació de deu míssils d'interceptació a prop de la localitat de Słupsk, al nord del país, així com el reforç de la cooperació amb Varsòvia a través del lliurament de míssils de defensa antiaèria Patriot.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut