Figuerola d'Orcau

Trobats 17 soldats en la fossa més nombrosa oberta a Catalunya

Es tractaria dels cossos de soldats franquistes morts en combats a les muntanyes o a l'hospital

Francesc BessesActualitzat

Van ser enterrats amb la vestimenta, les botes i en alguns casos la munició, cosa que fa pensar que eren del bàndol franquista. Es tracta d'una fossa a tocar de la paret del cementiri de Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, on s'han localitzat 17 esquelets. Els indicis apunten que van ser enterrats de manera precipitada.

Els 17 cossos estaven perfectament arrenglerats. Tots ells serien soldats que van morir en els combats a les muntanyes properes el maig del 38 o bé a l'hospital que hi havia al poble. Segons Francesc Busquets, coordinador de l'excavació, eren molt probablement del bàndol franquista.

"Els indicis que tenim fins ara l'abillament personal i de vida quotidiana sembla que són del bàndol franquista."

Per l'alcalde d'Isona i Conca Dellà, Constantí Aranda, aquesta exhumació és la mostra la necessitat de la memòria històrica.

"Si s'acaba de determinar que eren del bàndol franquista es demostrarà que es vol fer memòria històrica per tothom no només per uns sinó per tots."

 

 

♦ Espanya és el segon país del món amb més desaparicions forçades

Aquesta és la primera fossa exhumada prevista al pla de fosses. Pel conseller Raül Romeva, actuacions com aquesta fa anys que s'haurien d'haver fet.

"No pot haver-hi justícia ni democràcia mentre hi hagi cossos condemnats a l'anonimat enterrats en fosses, en molts casos desconegudes i òbviament sotmesos a l'oblit que obliga a moltes famílies a no poder, ni tan sols, retre homenatge als seus pares, als seus avis o germans."

 

 

Els que no s'hi ha trobat és cap identificació personal, per això caldrà comparar l'ADN de les restes amb la dipositada al banc d'ADN de famílies de desapareguts.

El Pla de Fosses ha obert l'esperança de molts familiars de morts i desapareguts durant la Guerra Civil. D'aquí a finals d'any hi ha previstes una vintena més d'intervencions com aquesta en diferents indrets del país. La propera podria ser cap a finals de juliol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut