Fossa comuna de la Guerra Civil (Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica)
Fossa comuna de la Guerra Civil (Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica)

Espanya és el segon país del món amb més desaparicions forçades

Hi ha més de 114.000 persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, enterrades en fosses comunes

RedaccióActualitzat

Amb motiu del Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades, l'ONU i Amnistia Internacional han volgut recordar el nombre de persones afectades per les desaparicions forçades, a través d'un informe.

A Espanya, segons dades avalades per aquestes dues organitzacions, hi ha 114.226 persones desaparegudes durant la Guerra Civil (1936-1939) i el franquisme (1939-1975), enterrades en fosses comunes. Aquesta xifra el converteix en el país d'Europa amb més desapareguts i el segon del món, només pel darrere de Cambodja.

El delicte més greu que existeix en el dret penal és el de la desaparició forçada. Es tracta d'una detenció forçada per part d'agents estatals o persones que actuen amb el suport de l'Estat que posteriorment es neguen a reconèixer que s'estan vulnerant els drets de llibertat de la víctima. Aquesta detenció normalment s'associa a tortures físiques i psicològiques, que en molts casos acaben desenllaçant en un assassinat en què s'oculta el cadàver. Per aquest motiu, es considera un delicte permanent, perquè el segrest és continu i no acaba fins que els autors confessin haver-ho fet, s'alliberi la víctima o bé fins que les restes del cadàver siguin trobades amb indicis que en permetin la identificació.

Aquestes desaparicions, producte principal de les dictadures militars, poden dur-se a terme encara en l'actualitat i per això l'ONU creu que aquestes situacions són motiu d'una especial preocupació.

L'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha organitzat aquest dimarts un acte d'homenatge a les víctimes del franquisme a Ponferrada, a Castella i Lleó, per exigir al govern espanyol que escolti els familiars de les víctimes.

Anar al contingut