El Tribunal Europeu de Justícia
El Tribunal Europeu de Justícia

Tots els treballadors tenen dret a vacances pagades i a ajornar-les o acumular-les

El Tribunal de Justícia Europea reconeix en una sentència el dret a tenir vacances, sigui quin sigui el tipus de contracte

Anna FarreroActualitzat

Tots els treballadors europeus tenen dret a tenir vacances pagades, a poder-les ajornar i a acumular-les d'un any per l'altre en cas que no les hagin pogut fer per necessitats de l'empresari.

Així ho fixa una sentència del Tribunal de Justícia Europea, que s'ha fet pública aquest dimecres, que reconeix el dret a tenir vacances sigui quin sigui el tipus de contracte. De fet, el demandant era un treballador britànic que treballava per hores i a comissió a qui la seva empresa va negar el dret a tenir vacances pagades. El Tribunal creu que l'empresari tenia l'obligació de conèixer el dret a vacances del treballador.

De tota manera, considera que per evitar acumulacions de vacances que poguessin perjudicar la marxa de l'activitat empresarial hi ha mecanismes per protegir l'empresari.

"Per últim, el Tribunal de Justícia conclou que el Dret de la Unió s'oposa a disposicions o pràctiques nacionals segons les quals un treballador no pot ajornar, i en el seu cas acumular, fins al moment de la conclusió de la seva relació laboral, drets a vacances anuals retribuïdes no exercits corresponents a diverses períodes de rèdit consecutius, per la negativa de l'empresari a retribuir aquestes vacances.

El Tribunal insisteix que el Dret de la Unió s'oposa a disposicions o pràctiques nacionals, segons les quals un treballador no pot ajornar, i en el seu cas acumular, fins al moment de la finalització de la seva relació laboral, dret a vacances anuals retribuïdes no exercides corresponents a diversos períodes d'ajornament consecutius per la negativa dels empresaris a retribuir aquestes vacances.

A més a més, recorda que el treballador també té dret a fer vacances en cas de tenir una baixa per malaltia.

"Així doncs, el Tribunal de Justícia considera que, contràriament a una situació en què el treballador no hagi pogut gaudir de les seves vacances anuals retribuïdes per causa de malaltia, l'empresari que no permeti a un treballador exercir el seu dret a vacances anuals retribuïdes ha d'assumir-ne les conseqüències."

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut