Alumnes escrivint en una classe
Alumnes escrivint en una classe
Barcelona

Totes les escoles podran acollir alumnes amb necessitats educatives especials

El govern aprova el decret per a la escola inclusiva, que suposarà 1.400 contractes nous i 142 milions d'euros d'inversió en 4 anys

Actualitzat

El govern aprova un nou decret educatiu per garantir que tots els centres educatius siguin inclusius. És a dir, que tots els alumnes amb necessitats educatives especials puguin estudiar en centres ordinaris.

La directora general d'Infantil i Primària del Departament d'Ensenyament, Carme Ortoll, ho ha presentat aquest dimarts.

 

 

 

"Estem treballant per a escoles per a tots i, sobretot, amb un projecte per a cadascú."

Per això cada centre podrà disposar dels serveis i els recursos que necessiti per atendre de manera personalitzada les necessitats de cada alumne. Per fer-ho possible, s'invertiran 142 milions d'euros en un termini de 4 anys.

 

S'analitzarà les necessitats específiques de cada alumne per acabar creant un itinerari personalitzat. I en el cas d'aquells alumnes amb necessitats educatives especials, es desplegaran tots els recursos necessaris perquè el seu aprenentatge es pugui fer a l'aula, amb la resta de companys.

 

 

Per això també es treballarà amb els departaments de Salut i Benestar. En els casos de discapacitat severa, els pares podran sol·licitar excepcionalment l'escolarització en un centre d'educació especial.

 

Dels 142 milions que el departament invertirà en els pròxims 4 anys, el gruix principal anirà destinat a la contractació de més de 1.400 professionals. Però també s'invertirà en equipament tecnològic i formació.

 

"Veurem més professionals, repartirem els que ja tenim segons les necessitats. Va acompanyat de tot un treball de formació amb els claustres i amb els mestres, va acompanyat dels materials per poder fer possible que cada criatura tingui allò que necessita."

 

Ensenyament calcula que a Catalunya hi ha 25.000 alumnes amb necessitats educatives especials. 7.000 estudien en centres d'educació especial, però, d'aquests, 2.000 es podrien incorporar al sistema ordinari en un model inclusiu.

El decret s'ha preparat en 3 anys de preparació, amb la participació de més de 800 professionals de diferents àmbits, que inclouen l'educació, la salut i la justícia.

 

 

La comunitat educativa està d'acord amb la filosofia del decret, però reclama una coordinació més gran amb la resta de departaments i ajuntaments per establir com es forma els mestres, com s'avalua els alumnes amb necessitats educatives especials i com fer que s'estengui el projecte als nens de 3 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut