L'exmagistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón (Foto: Reuters)
L'exmagistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón (Foto: Reuters)
Washington

"The Wall Street Journal" creu que al jutge Garzón "li ha arribat el que es mereix"

El processament del jutge Baltasar Garzón arriba als editorials dels principals diaris nord-americans. Segons un editorial que publica avui "The Wall Street Journal, al jutge espanyol "li ha arribat el que es mereix", i celebra que els tribunals puguin posar límits a les seves pròpies investigacions. En canvi, la setmana passada, el diari nord-americà "The New York Times" demanava en un altre editorial que es permetés a Garzón "reprendre la seva feina al més aviat millor", ja que "Espanya necessita un examen honest del seu passat agitat, no la persecució d'aquells que tenen el coratge d'exigir-lo".

Actualitzat
L'editorial del "The Wall Street Journal" explica resumidament el que ha passat a Espanya i com Garzón "va ser encausat la setmana passada per la seva investigació de les execucions i les desaparicions durant la Guerra Civil" espanyola.

Recorda que "un magistrat del Tribunal Suprem de Justícia el va acusar de manipulació de la justícia i abús de les seves atribucions" i d'"ignorar una amnistia del 1977 en relació amb les atrocitats vinculades amb la dictadura de Francisco Franco". "Per tant, queda demostrat que sí que hi ha límits a la jurisdicció espanyola. Com a mínim a Espanya", destaca l'article, que a continuació es refereix al concepte de "jurisdicció universal".

El "WSJ" explica com Garzón es va fer cèlebre mundialment quan el 1998 va emetre una ordre d'arrest que va portar a la detenció al Regne Unit de l'exdictador xilè Augusto Pinochet. "L'ordre es va sustentar en el concepte de la 'jurisdicció universal' pel qual un jutge en qualsevol estat tindria jurisdicció sobre un individu d'un altre estat sospitós per la comissió de certes classes de crims", argumenta l'editorial.

Després d'allò, el diari indica com aquest "jutge hiperactiu" "s'ha llançat" tant contra Osama bin Laden, com contra oficials militars argentins o el primer ministre italià Silvio Berlusconi, a més d'haver obert l'any passat procediments contra exfuncionaris de l'administració Bush per denúncies de "tortures".

Si és legal que un jutge espanyol reobri ara assumptes de la Guerra Civil a Espanya de fa 70 anys, "els resoldran els espanyols, a Espanya, sota la llei espanyola", diu l'editorial. Segons el diari "això és perfectament correcte" i expressa l'esperança "que els imitadors de Garzón mostraran el mateix respecte cap a altres països".

Defensa de "The New York Times"

El diari nord-americà "The New York Times" va sortir divendres passat en defensa del jutge Baltasar Garzón per les causes que té pendents al Tribunal Suprem. En un editorial titulat "Una injustícia a Espanya", el diari novaiorquès assenyalava que Garzón està a punt de ser suspès de les seves funcions per una causa "motivada políticament".

El diari recordava que el magistrat pot quedar inhabilitat de la carrera judicial per 20 anys, un fet que "posaria fi a una carrera dedicada a fer que terroristes i dictadors paguin pels seus crims". Això, segons el diari novaiorquès, "agradaria als seus enemics polítics, però seria una paròdia de la justícia".

En quest mateix sentit, el febrer passat, el diari "Los Angeles Times" també defensava el magistrat i exigia per Garzón "un judici just", per tal que "els enemics de Garzón no utilitzin aquest cas per ensorrar un jutge que els cau malament".
Anar al contingut