Lisboa

Sócrates supera una moció de censura per les seves mesures contra la crisi

El primer ministre de Portugal, José Sócrates, ha superat còmodament, amb el suport del seu Partit Socialista i l'esperada abstenció dels conservadors, una moció de censura presentada per l'esquerra marxista per les seves mesures anticrisi. Sócrates, que va perdre la majoria absoluta en les eleccions del 27 de setembre passat, només ha rebut el suport dels diputats socialistes davant la censura de les tres organitzacions situades a la seva esquerra. L'abstenció del principal partit de l'oposició, el socialdemòcrata (PSD, centredreta), i dels democristians (CDS-PP) ha evitat la caiguda del govern a la primera moció de censura que pateix en l'actual legislatura.

Actualitzat
Dels diputats presents a l'Assemblea de la República, 91 han votat a favor del govern (tots ells socialistes), 88 s'han abstingut i 29 ho han fet a favor de la censura. Sócrates ja havia superat quatre mocions de censura en la seva primera legislatura al capdavant de l'executiu (2005-2009).

El primer ministre ha criticat la "irresponsabilitat" dels comunistes en plantejar aquesta iniciativa "en plena crisi en els mercats financers i davant un perillós atac especulatiu a la zona euro". "Hi ha un únic Parlament a tot Europa que en aquesta situació es reuneix per discutir si se submergeix el país en una crisi política", ha dit el mandatari.

El secretari general del Partit Comunista (PCP, 15 diputats), Jerónimo de Sousa, ha tornat el retret al govern i els ha acusat de pensar que "titllant d'irresponsables els altres i clamant contra la crisi i els atacs especulatius es lliuren de la seva responsabilitat". Els comunistes han plantejat aquesta iniciativa davant les mesures contra la crisi anunciades per Sòcrates, entre les quals hi ha l'augment d'impostos, reducció de funcionaris i congelació dels seus salaris, així com suspensió d'inversions estatals i obres públiques

El PSD (81 diputats) ha justificat la seva abstenció en el risc de fer caure el govern enmig d'una greu crisi econòmica, però ha criticat la política de Sócrates i, en especial, la seva decisió de mantenir el projecte de tren d'alta velocitat amb Espanya. Els socialdemòcrates han sol·licitat al govern garanties que Espanya complirà els terminis del tren Lisboa-Madrid, previst per al 2013, i el seu líder parlamentari, Miguel Macedo, ha insistit que aquesta infraestructura ha de ser suspesa perquè "Portugal no té diners per seguir amb les grans obres públiques i, en concret, l'AVE". Però Sócrates ha expressat tant la seguretat que Espanya complirà el calendari com la seva determinació de mantenir el ferrocarril.

Els democristians del CDS-PP (21 diputats) també s'han abstingut en la votació però han criticat l'augment dels impostos. Paulo Portas, líder d'aquesta formació, ha qüestionat el "valor de la paraula" de Sócrates, a qui ha acusat d'haver incomplert la seva decisió inicial de no apujar els impostos i aprovar aquesta mesura sense sotmetre-la a l'Assemblea de la República.

Per la seva banda, els marxistes del Bloc d'Esquerra (BI, 16 diputats) han criticat la "prepotència" amb què ha estat posat en marxa el pla contra la crisi. El líder del Bloc, Francisco Louca, ha demanat al primer ministre que "no jugui amb coses serioses" i li ha retret la desigualtat dels sacrificis que imposa i que als treballadors "se'ls augmentin els impostos per pagar els especuladors".

De les 19 mocions de censura presentades a Portugal en 35 anys de democràcia només una va fer caure el govern i va ser el 1987, quan el conservador Aníbal Cavaco Silva -ara cap d'Estat- era primer ministre.
Anar al contingut