Imatge d'una mosca negra.
La plaga de la mosca negra és una de les més molestes de les Terres de l'Ebre.
Tortosa

S'estenen els tractaments contra la mosca negra a l'Ebre

Els treballs contra la mosca negra han fet un pas endavant aquest any ampliant el seu tractament a canalitzacions secundàries i espais naturals amb aigua.

RedaccióActualitzat
L'any 2006 es va fer a l'Ebre el primer tractament contra la plaga de la mosca negra. Des d'aleshores, el procés ha passat a fer-se periòdicament al riu per matar les larves de la mosca. Enguany, el CODE, l'organisme que s'encarrega d'aquesta feina, ha fet un pas més i ha estès els controls i tractaments a canalitzacions secundàries i espais naturals amb aigua com són els barrancs. Aquí les densitats de mosca negra són menors, però combatent-les es vol millorar encara més la qualitat de vida dels pobles veïns. Els treballs en aquests indrets s'han fet aquesta setmana.

Al canal de la dreta de l'Ebre, al pas per Jesús i Roquetes, s'hi han desplaçat els tècnics per veure si hi ha larves de mosca negra al llapó, la molsa de les parets del canal. En una petita mostra ja hi troben cinc larves. Aquest nombre és suficient per tractar l'aigua de manera manual amb BTI, el mateix producte biològic que s'empra al riu Ebre. Aquest sistema de control periòdic també s'ha començat a fer al barranc de la Conca i a les sèquies de Xerta i els Reguers. Als Reguers, en lloc de fer tractament amb BTI, es va tallar l'aigua un parell de dies i els resultats també van ser positius.

A banda de les conduccions d'aigua artificials, la vigilància de la mosca també s'ha ampliat a espais naturals amb aigua on, tot i que no hi ha nuclis habitats, sí que hi ha turisme. És el cas del riu Canaletes i la Fontcalda de Gandesa, on es va haver de fer un tractament d'urgència l'any passat.

Aquest avançament dels tractaments, arran del protocol signat per la Generalitat per facilitar el finançament de les actuacions en els pròxims tres anys, va començar el passat mes de gener i han estat molt efectius durant els primers tres mesos de 2012. Segons el tècnic del CODE, Raül Escosa, tenen la sensació que per primer cop van "per davant de la mosca negra". Es preveuen bones perspectives per aquest estiu.
Anar al contingut