Barcelona

Saura repetiria la mesura de prohibir l'ús de maquinària agrícola per segar perquè és "imprescindible"

El conseller d'Interior, Joan Saura, diu a Catalunya Ràdio que tornaria a aplicar la mesura de prohibir l'ús de maquinària per segar per evitar incendis, perquè en aquests dos dies de prohibició no n'hi ha hagut cap. "És una mesura imprescindible", ja que les condicions meteorològiques dels darrers dies feien témer que hi hagués molts incendis. Saura ha dit que de les 1.200 hectàrees que s'han cremat en les últimes setmanes, el 70% són de zones agrícoles. "El fet que no hi hagi hagut cap incendi en aquests dos dies de prohibició demostra que el resultat de la mesura és positiu", ha dit.

Actualitzat
Després de tanta polèmica entre pagesos i Interior sobre la culpa del foc, Joan Saura ha volgut justificar la mesura presa pel departament dient que era del tot "imprescindible". "Els bombers han hagut de fer més 1.300 actuacions en les darreres setmanes, i pràcticament només s'han declarat incendis en zones agrícoles, i justament quan s'estava treballant la terra", ha assegurat el conseller, que per tant tornaria a repetir la mesura.

Però en l'entrevista que ha concedit a Catalunya Ràdio, Saura també ha parlat d'altres temes, com el finançament, la llei d'educació de Catalunya o de les properes eleccions a la presidència de la Generalitat.

Pel que fa al finançament, Saura ha explicat que el govern espanyol "ha mogut peça" per acostar posicions, però que la xifra encara és lluny del que considerarien "digne i just". El conseller atribueix aquest moviment de l'executiu d'Espanya al fet que José Luis Rodríguez Zapatero necessitarà els vots d'ICV i dels altres partits catalans per aprovar els pressupostos generals de l'Estat, a l'octubre, "i Zapatero sap que si no compleix amb Catalunya es quedarà sol", ha dit Saura. En principi els ecosocialistes no trencaran les negociacions si s'incompleix la data del 15 de juliol per aprovar el finançament, ja que "volem un bon acord, encara que l'aconseguim el dia 20", però el conseller ha admès que si el 9 d'agost no hi ha acord (i per tant es compleix un any sencer d'incompliment estatutari en aquesta matèria), sí que ho considerarien un problema greu.

Saura també ha parlat de la llei d'educació de Catalunya, i no precisament bé. Tot i que ha descartat que el govern d'Entesa trontolli pel no suport d'ICV a aquesta llei, Saura ha dit que "no és una llei progressista", i ha criticat especialment que el redactat permeti finançar escoles privades que segreguin nens i nenes, i que els centres públics i privats "no tinguin els mateixos drets i deures". Saura ha recordat que la LEC neix amb gran part de la comunitat educativa en contra, i per tant creu que "tard o d'hora" es rectificarà.

Per últim, Joan Saura ha dit que repetiria com a conseller d'Interior, "malgrat que no és una conselleria fàcil". Tot i això, no ha volgut confirmar si es presentarà com a candidat a la presidència de la Generalitat en les properes eleccions.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut