El grafiti està dedicat al milicià Miquel Pedrola, mort al front. (Foto: EFE)
El grafiti està dedicat al milicià Miquel Pedrola, mort al front. (Foto: EFE)
Barcelona

Salven un grafiti al barri de la Barceloneta dedicat a un milicià del POUM

Els veïns del barri de la Barceloneta van dedicar un petit homenatge a Miquel Pedrola, un milicià del POUM mort al front de l'Aragó al setembre del 1936, en plena Guerra Civil. Van rebatejar el carrer de Sant Miquel per carrer de Miquel Pedrola. La dictadura va intentar esborrar aquest gest reivindicatiu sota capes de pintura, però gràcies a la feina de l'historiador Daniel Cortijo s'ha pogut recuperar i documentar. El grafiti és al carrer de Sant Miquel, tocant al carrer Escuder.

Actualitzat
L'historiador Daniel Cortijo va trobar ara fa dos anys la inscripció. Durant la Guerra Civil, molts carrers de la capital catalana van ser rebatejats. Mentre Cortijo investigava qui era Miquel Pedrola, a l'edifici on hi havia la inscripció havien començat a rehabilitar la façana. Com que el grafiti no estava catalogat, l'obra no tenia l'obligació de respectar-lo.

Amb la documentació que tenia, l'historiador en va informar el Districte de Ciutat Vella i es va reunir amb les associacions de veïns de la Barceloneta per aconseguir el seu suport.

L'Institut del Paisatge Urbà va acceptar la petició i es va fer càrrec de la restauració de la pintada. Es va fer una feina de conservació similar a la del grafiti que hi ha al costat de la plaça del Pi i que està dedicada al milicià desconegut.

L'historiador Daniel Cortijo es mostra satisfet perquè aquesta empremta de la història de Barcelona s'hagi pogut salvar. Tot i això alerta que hi ha grups falangistes que amenacen a través d'internet d'esborrar el grafit dedicat al milicià Miquel Pedrola.
Anar al contingut