Consell de Seguretat
Consell de Seguretat

Rússia i els Estats Units es creuen denúncies a l'ONU pels atacs a Síria

RedaccióActualitzat

"La Guerra Freda torna a ser aquí, amb un gran perill i amb una particularitat: els mecanismes i les garanties per controlar el risc de les escalades de tensió que hi havia abans sembla que ja no hi són".

Aquestes són paraules d'António Guterres, secretari general de les Nacions Unides. Ho ha anunciat aquesta tarda i la sessió del Consell de Seguretat ha recordat, en alguns moments, el segle XX, els anys de la Guerra Freda. 

Els dos blocs, aplegats al voltant dels Estats Units, per un costat, i de Rússia, per l'altre, s'han creuat denúncies i s'han acusat mútuament de falsejar la realitat.

Rússia ha decidit apujar l'aposta en l'enfrontament amb els països que es mostren disposats a atacar les forces aliades d'Al-Assad a Síria.

Ho ha fet acusant el Regne Unit d'haver fabricat un fals atac amb armes químiques a Douma, atac del qual s'ha acusat, precisament, el règim de Damasc.

El ministre de Defensa rus ha assegurat que Londres va pressionar els voluntaris de l'organització Cascos Blancs per entrar en un hospital cridant que hi havia hagut un atac químic i gravant-ho tot amb càmeres. I que hi ha informes de metges que asseguren que ningú va ser ferit per aquest tipus d'armament.

L'ambaixador Aleksandr Iakovenko ha utilitzat, a més, el cas de les mentides en la utilització d'armes químiques a la guerra l'Iraq per colpejar on fa més mal:

"La tristament famosa agressió contra l'Iraq l'any 2003 em ve al cap immediatament. Llavors, el primer ministre britànic Tony Blair va enganyar deliberadament el Parlament i el poble. Per què Damasc hauria de fer servir mes químiques si estava en marxa l'evacuació pacífica de militants i l'àrea estava sent alliberada?. Aquesta és una bona pregunta".

L'ambaixadora nord-americana, al seu torn, ha elevat a 50 els atacs amb armes químiques de l'exèrcit sirià.

El cas de l'espia Skripal

Les acusacions han coincidit en el dia què des de la Seguretat Nacional del Regne Unit s'ha comunicat a l'OTAN que Rússia va espiar durant cinc anys l'exespia Serguei Skripal i la seva filla, fins i tot tenint accés al seu correu electrònic.

Al seu torn, l'ambaixada russa a Londres ha contraatacat amb un informe propi sobre el cas Skripal i hi denuncia que la situació del pare i de la filla, ell encara ingressat i ella protegida en un lloc desconegut, s'assembla més aviat a una detenció forçada o un empresonament.

ARXIVAT A:
Síria
Anar al contingut