Revisió sentència 1-O: ERC demanarà ara l'absolució i Junts esperarà un primer pas del Suprem

Les condemnes per sedició i malversació dels 9 líders independentistes del Suprem es poden revisar després de la reforma del Codi Penal

RedaccióActualitzat

Aquest dijous entra en vigor la reforma del Codi Penal que ha eliminat el delicte de sedició i que ha modificat el de malversació, i això permetrà revisar les condemnes del Suprem als 9 líders independentistes.

De moment n'hi ha 3 que han dit que no pensen demanar-ho ara i que abans de decidir-se s'esperaran que el Suprem els ho pregunti. Són els exconsellers de Junts, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn. Pel que fa a l'exlíder de l'ANC, Jordi Sànchez, també ha dit que no descarta fer-ho llavors.

Pel que fa als condemnats d'ERC, l'exvicepresident i líder del partit Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, sí que ho demanaran. Segons ERC, estant preparant l'argumentació per sol·licitar-ho al més aviat possible, probablement la setmana que ve, i si el Suprem els ho pregunta ho avançaran.

L'únic que ha dit que no demanarà la revisió en cap cas és l'exlíder d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, que ha afirmat que centra la seva estratègia de defensa a denunciar l'estat espanyol al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.


El Suprem està obligat a comunicar els canvis

A partir de demà el Tribunal Suprem obrirà el procés de revisió d'ofici aquest mateix divendres per l'obligatorietat que té d'aplicar les lleis més favorables al condemnat. Se'ls comunicarà les acusacions i, a les defenses, la possibilitat de fer-ho que preveuen els procediments legals.

Es preveu que els membres del tribunal que revisarà la sentència seran els mateixos que van redactar-la, i ara hauran de valorar com encaixen els fets de la tardor del 2017 amb la nova redacció del Codi Penal.

Les defenses estan coordinades?

Entrevistat a RAC1, l'advocat Xavier Melero, que defensa Joaquim Forn, ha dit que de moment no hi ha cap coordinació entre les defenses, i ha afegit que el procediment de revisió podria durar dos o tres mesos, però que el tribunal pot estirar els terminis força més.

Pel que fa a quina pot ser la resolució del Suprem, aquest advocat considera que "la malversació planteja problemes interpretatius", però que sobre la sedició hauria de ser absolutòria:

"Crec que en el cas de la sedició és clara, perquè el nou redactat contempla una situació en què la violència i la intimidació són indispensables, i la sentència del 2019 no recull ni imputa fets constitutius de violència o intimidació."

Ha afegit que tot això evidencia que l'eliminació de la sedició es va fer "amb molt més rigor tècnic", i que en canvi la reforma de la malversació es va fer de manera "precipitada".

Aquesta reforma va suavitzar les penes en els casos en què no hi ha hagut ànim de lucre, però Melero considera que aquest concepte no és només "per fer-se una piscina", i pot arribar a ser molt ampli.

Aquestes modificacions del Codi Penal les va aprovar definitivament el Senat el 22 de desembre després de setmanes d'una polèmica política d'alt voltatge.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàSedicióJudici procésTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut