El Senat avala derogar la sedició i reformar la malversació en un ple marcat pel TC

La cambra alta acata la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la tramitació de la reforma del sistema de renovació dels magistrats de mateix TC

RedaccióActualitzat

La derogació del delicte de sedició ja és una realitat, després que aquest migdia ha estat aprovada pel Senat, juntament amb la modificació del delicte de malversació. Ha estat després d'un debat que ha durat més de quatre hores.

A partir d'ara, doncs, el Codi Penal mantindrà les penes actuals previstes per al delicte la malversació quan sigui comès amb ànim de lucre: de 2 a 12 de presó i de 6 a 20 d'inhabilitació.

Introdueix, però, dos tipus penals nous, relatius a la malversació sense ànim de lucre: la malversació per a "usos privats" (de 6 mesos a 3 anys de presó i inhabilitació d'1 a 4 anys) i la malversació de partides pressupostàries destinades a finalitats diferents de les previstes (d'1 a 4 anys de presó i de 2 a 6 d'inhabilitació).

Entra en vigor, d'altra banda, el delicte de desordres públics agreujats, amb una pena màxima de 5 anys. 

La reforma del Codi Penal ha tirat endavant amb 3 abstencions, 118 vots en contra del PP, Vox, Cs, Junts i UPN, i 140 vots a favor, del PSOE, Esquerra, Bildu, el PNB i Més Mallorca.

La cambra alta ha acatat la decisió del Tribunal Constitucional i no ha tramitat les dues esmenes que proposaven canviar el sistema de renovació del mateix Tribunal Constitucional.

La primera volia modificar la llei orgànica del poder judicial per eliminar les tres cinquenes parts ara necessàries per nomenar els magistrats del TC que correspon proposar al CGPJ. 

La segona volia modificar la llei orgànica del Tribunal Constitucional per eliminar l'examen d'idoneïtat als nous magistrats i habilitar l'opció de renovar per sisenes parts en comptes de terços.

Un cop publicada al Butlletí Oficial de l'Estat la llei entrarà en vigor al cap de 20 dies. Aquests canvis faran que es revisin les condemnes dels presos polítics del procés i també afectaran judicis futurs.

ARXIVAT A:
SedicióMalversacióTribunal Constitucional
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut