Reus

Reus demanarà que el mausoleu del general Prim sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

S'ha inaugurat la restauració del mausoleu, que ha durat 10 mesos, així com la nova ubicació al cementiri de Reus

RedaccióActualitzat
El consistori de Reus iniciarà aquesta setmana els tràmits per sol·licitar que el mausoleu del general Prim sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Actualment, hi ha dos monuments de la ciutat que ja han rebut aquesta distinció: la Casa Navàs i Mas Calvó. L'Ajuntament ha demanat la distinció per a dues localitzacions més: per al Teatre Fortuny i per al Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata.

El mausoleu del general Prim s'ha restaurat durant els darrers deu mesos al Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix, i ara s'ha inaugurat la nova ubicació, al cementiri de la ciutat, en un espai condicionat especialment per acollir una peça d'aquestes característiques.

En l'acte institucional hi ha participat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; Joaquim Nin, delegat delgGovern de la Generalitat a Tarragona; Albert Vallvé, president accidental de la Diputació de Tarragona; i Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

A més, a la cerimònia també hi han assistit descendents de la família Prim i una cinquantena de persones que no s'han volgut perdre l'acte. El parlament més destacat ha estat el de l'alcalde de Reus, que ha dit que a partir de la pròxima setmana engegaran el procés de sol·licitud perquè el mausoleu sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Qui el va crear

El mausoleu restaurat és obra original de l'artista Plácido Zuloaga, dut a terme a la ciutat Guipuscoana d'Eibar durant els anys 1874-1875, amb ferro i aplicació de la tècnica del damasquinatge: decoració de garlandes florals i geomètriques en fils d'or i argent. L'escultor francès Émile Hébert és l'autor de totes les parts escultòriques del sarcòfag, fetes en bronze i recobertes amb plata.

En tractar-se d'un cap d'estat, el govern va ordenar construir un gran mausoleu en el Panteón de Hombres Ilustres, tocant a la basílica d'Atocha, on també reposen altres polítics.

La ciutat de Reus va sol·licitar, des d'un inici, les restes del seu fill il·lustre, i amb motiu del centenari de la seva mort, el 1970, les despulles es van traslladar a Reus, juntament amb el gran mausoleu de Plácido Zuloaga. A partir d'avui les despulles del general ja poden descansar en una placeta entre pins en el cementiri reusenc.

Deu mesos de treball per restaurar el mausoleu

Gràcies al treball intens durant deu mesos per part de quatre conservadors-restauradors del Centre de Restauració de Béns Mobles ha estat possible la restauració, que ha consistit a fer una neteja mecànica dràstica del greix, sobretot a les zones internes. Les parts decoratives externes s'han netejat mecànicament i químicament en superfície. Després de la neteja i subjecció de les peces que havien caigut s'ha procedit a aplicar una capa de protecció per preservar el mausoleu dels agents externs que el podrien malmetre de nou.

El procés de muntatge del mausoleu de Prim s'ha fet tres vegades

El procés de muntatge del mausoleu, que és molt laboriós, s'ha fet tres vegades: l'any 1875, amb la inauguració a Madrid; l'any 1970, al cementiri de Reus, i l'any 2014, amb el bicentenari del naixement de Joan Prim i Prats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut