Beatus d'Urgell
Beatus d'Urgell
La Seu d'Urgell

Restaurat el Beatus d'Urgell, robat el 1996

Fonts del Bisbat d'Urgell, propietari del Beatus, no han pogut assegurar que el còdex es torni a exposar al Museu Diocesà on des l'any 1996 s'exposa un facsímil

RedaccióActualitzat

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha finalitzat la restauració del Beatus de la Seu d'Urgell. L'obra ha estat dos anys al centre i els darrers dos mesos s'ha dut a terme un procés de recuperació a Valldoreix perquè el Beatus es pugui tornar a exposar.

Fonts del Bisbat d'Urgell, propietari del Beatus, no han pogut assegurar que el còdex es torni a exposar al Museu Diocesà on des l'any 1996 s'exposa un facsímil.

Tot i això, tampoc no es descarta que un cop ampliades i remodelades les instal·lacions del Museu Diocesà, el Beatus pugui tornar a ser exposat a la Seu.

Les principals accions dutes a terme han estat "la neteja mecànica, l'eliminació puntual d'antigues intervencions de restauració, el tractament de deformacions del suport, la consolidació i estabilització física i reintegració del suport, la disposició de làmines de protecció, i l'elaboració d'un dispositiu de conservació per al seu emmagatzematge permanent", segons ha apuntat el Bisbat en un comunicat.

El Beatus d'Urgell

El Beatus d'Urgell és un preciós manuscrit sobre l'Apocalipsi de Sant Joan i consta de 239 pàgines, tot i que en falta una: la pàgina 15, que un lladre va mutilar per mostrar-la al col·leccionista que l'hi volia comprar. Aquesta no s'ha recuperat mai més.

El còdex medieval va ser robat el 29 de setembre de 1996. El gener de 1997, agents de la Guàrdia Civil el van recuperar i van detenir el lladre.

L'obra va ser una de les més populars de l'Edat Mitjana i, que se'n tingui constància, només se'n conserven 27 còdex a tot el món, copiats del Beatus de Liébana, escrit el segle VIII. Dos d'aquests Beatus són a Catalunya: a la Seu d'Urgell i a Girona.

El llibre és un còdex en pergamí, escrit el segle X que està il·lustrat amb 79 miniatures que són les que li donen gran valor.

Preparant la futura instal·lació del Museu Diocesà d'Urgell

Aquesta actuació se situa en el marc de les restauracions que s'estan duent a terme al Museu Diocesà d'Urgell per preparar la seva col·lecció per a una futura instal·lació, que s'ubicarà a la casa de Cal Roger, situada al carrer Canonges del municipi.

Durant els últims quatre anys s'han intervingut diverses peces rellevants, com la casulla de Sant Ermengol, datada al segle X, el sarcòfag policromat de fusta del segle XVII, també vinculat a la figura del Sant Bisbe, la butlla del papa Silvestre II, de l'any 1001, i el retaule renaixentista de la Pietat, del segle XVI.

Anar al contingut