Realitat virtual del quiròfan, des del punt de vista de la persona que ha de ser operada
Realitat virtual del quiròfan, des del punt de vista de la persona que ha de ser operada
Barcelona

Realitat virtual per reduir la por abans d'una operació quirúrgica

Els metges fan servir la realitat virtual perquè els pacients que s'han d'operar vegin com serà el procediment i es redueixi, així, l'angoixa que provoca haver d'entrar al quiròfan

RedaccióActualitzat

Quan una persona ha passat per diferents intervencions quirúrgiques, té menys por davant d'un nou ingrés.

Per això, viure, ni que sigui de forma virtual, tot el que envolta una operació també disminueix l'ansietat davant una situació fins aquell moment desconeguda.

Després d'haver-ho posat en pràctica amb una prova pilot, l'Hospital Clínic de Barcelona incorporarà la realitat virtual per a la preparació psicològica del pacient que s'ha de sotmetre a una cirurgia.

D'aquesta manera, abans d'entrar a l'hospital ja podrà experimentar les etapes per les quals passarà en el seu ingrés, des de la seva arribada a al centre sanitari, fins la sala de quiròfan o el llit de recuperació.

 

Per fer-ho, els pacients s'ha de descarregar una aplicació al seu mòbil, el col·loquen en unes ulleres de realitat virtual i ja poden començar a veure el que serà la seva experiència. El director d'AIS Channel, Rodrigo Menchaca, explica què es veu a través d'aquesta realitat virtual.

"Ho saps absolutament tot, des de les preguntes que et faran a l'hospital fins al procés quirúrgic. Evidentment no veus la cirurgia, però saps prèviament com t'hi portaran, en quin moment, i conèixer l'entorn de l'hospital. Per tant ja no és un espai desconegut."

Familiaritzar-se amb l'entorn fa que baixi el nivell d'ansietat. I, això, no només afecta la qualitat de vida davant una operació imminent sinó que redueix complicacions que són resposta a una situació estressant com taquicàrdia, arrítmies, pressió arterial elevada i trastorn d'estrès posttraumàtic.

Segons Antonio de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l'Hospital Clínic, aquesta tecnologia pot tenir moltes més aplicacions.

"S'ha fet això per a una cirurgia bàsica però també es podria aplicar per fer un escàner, per a la gent que hi té aversió perquè li han explicat que et fiquen en un tub que et deixen allà dintre..."

En les proves pilot s'ha comprovat que poder veure "des de dins" els escenaris amb què es trobarà la persona abans d'operar-se redueix l'ansietat fins a un 70% dels casos.

Anar al contingut