Mariano Rajoy aquest dissabte a Las Palmas de Gran Canaria (EFE)
Mariano Rajoy aquest dissabte a Las Palmas de Gran Canaria (EFE)
Madrid

Rajoy pacta amb Ciutadans i PSOE no aixecar el 155

La Moncloa frena la publicació dels nomenaments del govern Torra al DOGC mentre n'estudia "la viabilitat"

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha pactat amb Pedro Sánchez i Albert Rivera frenar la publicació al DOGC del nomenament del govern de Quim Torra, tràmit indispensable perquè el nou executiu prengui possessió i s'aixequi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El president espanyol va trucar als líders del PSOE i de Ciutadans aquest mateix dissabte després de saber la composició del govern de Quim Torra, amb Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comín restituïts com a consellers.

La Moncloa ho va considerar una "provocació" i va dir que n'estudiaria "la viabilitat". També recordava que és el govern espanyol qui té la competència de publicar en aquests moments al Diari Oficial de la Generalitat.

Juristes catalans ho rebaten

Diverses entitats de juristes catalans, però, asseguren que no publicar els nomenaments seria un "frau de llei". Ho han fet públic en un comunicat conjunt que signen entitats com la comissió de defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Drets o el Col·lectiu Praga.

Carta a la Generalitat

Per això, els serveis jurídics del govern espanyol estan analitzant el marge legal que tenen per no publicar el decret de nomenament dels consellers de Quim Torra. En concret, La Moncloa ha enviat una carta a la Generalitat en la que diuen que estan estudiant la viabilitat de Turull, Rull, Puig i Comín com a consellers.

En la carta s'especifica, però, que el govern espanyol no veu cap inconvenient per publicar l'altre decret de Torra, el que defineix els noms i les competències de les conselleries del seu govern:

 

 

Pressió a Quim Torra

La notícia del pacte de Rajoy amb el PSOE i Ciutadans també es pot interpretar com una pressió directa a Quim Torra perquè rectifiqui i canviï els consellers qüestionats.

De tota manera, tampoc és descartable que el procediment judicial en contra dels consellers renovats que són a la presó o a l'estranger avanci els pròxims dies al Tribunal Suprem i quedin judicialment inhabilitats per assumir els seus càrrecs.

ARXIVAT A:
InvestiduraArticle 155Procés catalàEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut