Mariano Rajoy, als passadissos del Congrés, envoltat de periodistes (EFE)
Mariano Rajoy, als passadissos del Congrés, envoltat de periodistes (EFE)
Madrid

Rajoy avisa que formar part de les meses electorals seria "absolutament il·legal"

I adverteix que participar en aquestes meses al referèndum podria tenir conseqüències

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy adverteix els ciutadans que formar part d'alguna mesa electoral al referèndum de l'1 d'octubre seria "il·legal". El president espanyol ho ha dit aquest matí al Congrés dels Diputats.

"Si citen algú per anar a una mesa electoral, que no hi vagi perquè no hi pot haver referèndum i perquè seria un acte absolutament il·legal."

És un advertiment que coincideix amb l'últim dia del sorteig dels membres de les meses electorals de cara al referèndum de l'1 d'octubre. Els escollits rebran les notificacions fins al 15 de setembre. A partir d'aquí podran al·legar els motius que els impedeixen ser-ne membres fins al 18 de setembre i les sindicatures electorals de demarcació resoldran les peticions que rebin fins al 20 de setembre.

En declaracions als passadissos de la cambra baixa, Mariano Rajoy ha explicat que un "acte il·legal" com aquest podria tenir conseqüències per a qui participi en les meses. Davant la possibilitat que els catalans es declarin insubmisos, el president espanyol ha respost que "tant se val" el que es declarin perquè a Espanya "la llei es compleix", perquè si no es fa significaria que "la voluntat de la majoria dels ciutadans" no serviria "absolutament per a res i tothom podria fer el que cregués oportú i convenient".

 

 

Rajoy ha assenyalat que la fiscalia actuarà "sempre" en defensa de la legalitat, de la mateixa manera que els jutges i el govern espanyol, perquè és "la seva obligació" i "tothom ha d'entendre-ho així". I ha remarcat que no poden permetre que "unes persones decideixin unilateralment passar per sobre la llei i fer el que consideri oportú i convenient perquè seria entrar en la llei de la selva". "Ja li he explicat al senyor Puigdemont que no es pot fer una cosa que és manifestament il·legal, no hi ha cap govern democràtic de cap país del món que pugui acceptar res d'aquestes característiques", ha dit el cap de l'executiu espanyol.

"No es pot negociar sobre el que és innegociable"

Sobre la disposició al diàleg del president de la Generalitat, Rajoy s'ha mostrat totalment escèptic.

"No es pot negociar sobre el que és innegociable, ni passar per sobre la Constitució i l'Estatut d'Autonomia (···) Això no es produirà i no hi ha cap país democràtic enlloc del món que pugui acceptar res d'aquestes característiques."

Quan li han preguntat si es planteja aplicar l'article 155 de la Constitució, Rajoy ha subratllat que "l'única cosa que preveu és que a Espanya es compleixi la llei i es respectin els drets dels ciutadans. No hi ha cap altre escenari possible. Aquest referèndum no es pot fer."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut