Alt Empordà

Ràdio per foragitar les vaques salvatges dels cultius de l'Albera

Agricultors d'Espolla denuncien que un ramat de vaques salvatges ataca de nit les vinyes i els olivars

RedaccióActualitzat

Diversos agricultors d'Espolla denuncien la presència d'una vintena de vaques salvatges de l'Albera que destrossen els cultius, quan passegen sense propietari per les seves terres. Els animals campen lliures des de fa anys i entren a la nit a les vinyes i els olivars.

Però han trobat la manera de foragitar les vaques salvatges. Alguns pagesos posen Catalunya Informació durant tota la nit i els animals ja no s'acosten al conreu.

 

 

A més, han organitzat batudes nocturnes en els punts on anaven les vaques. Fins ara ja n'han abatut dues que van caçar de manera imprevista.

Tal com explica el propietari d'un olivar afectat, Marcel Bassegoda, les destrosses obliguen a avançar la collita deu dies i, a causa d'això, el rendiment de l'oli ja no serà el mateix que s'hauria pogut obtenir.

 

 

Acusen Agricultura de "deixadesa"

Alguns pagesos han comentat a Catalunya Ràdio que el Departament d'Agricultura és un dels culpables d'aquesta situació.

Segons explica un dels agricultors afectats, Lluís Pagès:

"Fa dos mesos vam fer una denúncia al Departament i encara no ens han contestat."

Pla per millorar el sector

Al març el departament de la Generalitat va anunciar un projecte transfronterer entre Catalunya i França precisament per protegir aquest tipus de vaques, ja que es troben en perill d'extinció.

El projecte, anomenat Alberapastur, s'ha de desenvolupar en tres anys i té com a objectiu millorar el sector ramader i pastoral de la zona transfronterera de l'Albera. També vol actuar per prevenir incendis a la zona del Cap de Creus i la zona dels Aspres.

Altres accions estarien relacionades amb el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres o també amb la promoció de l'activitat turística de la zona.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut