Corea del Nord

Pyongyang llança almenys tres míssils contra el Japó com a mesura de pressió per poder fer proves de més envergadura

Corea del Nord ha decidit tensar la corda al màxim i aquest dimarts a la nit ha fet el llançament d'almenys tres míssils, dos de curt abast i un de llarg abast, que han caigut finalment al mar del Japó. Algunes fonts parlen de fins a sis llançaments. Aquesta acció s'interpreta com una provocació del règim de Pyongyang, que en els últims dies ha rebut pressions internacionals, especialment dels Estats Units i el Japó, perquè desisteixi de llançar un míssil de llarg abast capaç d'arribar fins a Alaska.

Actualitzat
Corea del Nord ha procedit al llançament d'almenys tres míssils de prova, segons ha confirmat el govern del Japó i també fonts del Pentàgon. El dos primers míssils s'han estavellat al mar del Japó, a uns 600 quilòmetres de la costa del país veí, i el tercer hauria explotat a l'aire. Els dos primers eren míssils Scud, de curt abast; però el tercer ha estat de llarg abast, capaç d'arribar fins a Alaska. Es tracta del "Taepodong-2".

Precisament aquest últim míssil, que podria arribar fins a les costes d'Alaska, és del tipus que els Estats Units alertaven que volia llançar Corea del Nord. El Departament d'Estat nord-americà assegura que es tracta d'un acte de provocació. Fins i tot el president dels EUA, George Bush, ha assegurat que l'acció suposa un "desafiament a la comunitat internacional". Mentrestant, el Japó ja ha convocat la seva missió diplomàtica a l'ONU.

La Casa Blanca havia demanat consultes al Consell de Seguretat de l'ONU si finalment Corea feia el llançament del míssil a Alaska. Per la seva banda, el govern de Pyongyang exigeix el seu dret a desenvolupar, provar i fins i tot, exportar el seu programa nuclear.

Tant George Bush com el primer ministre japonès, Junichiro Koizumi, havien advertit recentment de les conseqüències que tindria que Pyongyang disparés un projectil de llarg abast. El 1998, Corea del Nord va provocar una crisi internacional en disparar un míssil intercontinental que va passar per sobre del Japó i que es va acabar estavellant a l'oceà Pacífic.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut