Barcelona

Puigdemont qualifica de "raresa" l'obertura de judici oral contra Mas, Rigau i Ortega pel 9-N i creu que tindrà resposta

El president considera un "despropòsit colossal" haver denunciat l'Ajuntament de Badalona per haver obert les portes el 12 d'Octubre

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha censurat que el seu antecessor en el càrrec, Artur Mas, l'expresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau hagin d'anar a judici acusats dels delictes de desobediència i prevaricació per haver organitzat la consulta del 9-N. Entrevistat a Televisió Espanyola, el president Puigdemont ha qualificat la decisió judicial de "raresa democràtica", i creu que tindrà resposta.

"Fer seure un president elegit democràticament per haver posat urnes és una raresa democràtica. És evident que hi haurà una lògica preocupació i indignació per a la ciutadania, però encara som lluny de la data del judici, perquè no sabem quan es produirà, però és evdient que quan es produeixi hi haurà resposta."

El president ha lamentat que el govern espanyol hagi decidit abordar el procés sobiranista des d'una òptica jurídica, i no pas política, i, tot i que no ha assegurat l'abast de la resposta, sí que ha dit: "No ens limitarem a un comunicat  de premsa de condemna, és obvi." Puigdemont ha criticat que el fet que Mas, Ortega i Rigau vagin a judici no és imputable a la justícia estrictament, sinó a "aquells que van decidir que s'havia de respondre als jutjats". 

Puigdemont també considera un "despropòsit colossal" haver denunciat l'Ajuntament de Badalona per haver obert les portes el 12 d'Octubre per manifestar el seu rebuig al Dia de la Hispanitat. Després d'assegurar que no és partidari ni d'estripar papers ni de cremar banderes, ha defensat que són "gestos simbòlics" que no han de ser perseguits judicialment.  

"És plenament respectable. No ha estat desobediència, ha estat un acte polític. Que es persegueixi un ajuntament per obrir els serveis a la ciutadania frega l'esperpent i  el ridícul."

D'altra banda, el president, que ha explicat que va enviar un missatge d'ànims a Pedro Sánchez, ha assegurat que no havia pactat res amb l'exlíder socialista i que només es van intercanviar un parell de missatges. Per Puigdemont, parlar de pacte ocult de Sánchez amb els sobiranistes és una "exageració interessada" de qui intenta "justificar" davant l'electorat del PSOE que ara cal "sacrificar-se com a partit" per investir Mariano Rajoy.

Finalment s'asseuran al banc dels acusats Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, acusats dels delictes de desobediència i prevaricació pel 9-N. No afrontaran penes de presó perquè el magistrat ha desestimat jutjar-los per malversació de fons públics. Mas afronta deu anys d'inhabilitació, i Ortega i Rigau, nou.

Els advocats tenen deu dies de termini per presentar els seus escrits de defensa, i serà després quan la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fixarà la data del judici.

Anar al contingut