Puigdemont al "Washington Post": "Catalunya votarà encara que Espanya no vulgui"

El president de la Generalitat reitera que l'1 d'octubre hi haurà referèndum i retreu al govern espanyol que no vulgui dialogar i la seva "repressió autoritària"

RedaccióActualitzat

"Ho sento, Espanya. Catalunya votarà sobre la independència tant si us agrada com si no." Sota aquest titular directe, el diari "The Washington Post" publica avui un article del president de la Generalitat on argumenta per què ha decidit continuar endavant amb el referèndum de l'1 d'octubre.

Puigdemont comença recordant que a les eleccions del setembre de 2015 l'independentisme va obtenir el 47,8 dels vots, que li van proporcionar una majoria absoluta d'escons. I com, des d'aleshores, ha intentat pactar amb Mariano Rajoy -repetidament i sense èxit- els termes de la celebració d'un referèndum acordat amb l'Estat.

"De manera ben diferent que els governs del Canadà o el Regne Unit, Madrid s'ha negat a acceptar aquest repte democràtic i ha optat, en canvi, pel camí de la repressió autoritària."

A continuació, i després de remarcar la diferència entre l'actitud del govern espanyol i la dels governs del Regne Unit o el Canadà, Puigdemont descriu les actuacions dutes a terme per la Guàrdia Civil aquests últims dies i critica, especialment, que la policia es dediqui a confiscar paperetes i no pas a protegir els ciutadans d'amenaces com el terrorisme jihadista. El president qualifica de "setge" a l'autonomia concedida el 1979 actuacions com la intervenció dels comptes públics de la Generalitat.

També recorda que Catalunya és responsable d'almenys el 20% del producte interior brut espanyol, considera que, amb aquest assetjament, "Espanya està perjudicant greument la seva pròpia economia". Les mesures preses pel Ministeri d'Hisenda, diu, "amenacen de reduir alguns dels serveis socials als quals tenen dret les persones que viuen a Catalunya" i "castiguen de manera indiscriminada tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya, independentment de si volen o no la independència".

"Sembla increïble que això pugui passar a Espanya en el segle XXI. (...) El govern espanyol ha d'entendre que el seu comportament és inacceptable des del punt de vista de la democràcia i els drets civils."

A més, apunta que el govern de Mariano Rajoy vol evitar que la gent pugui votar, però també que estigui informada, i l'acusa de bloquejar servidors d'internet, un procediment, subratlla, utilitzat només pels principals règims totalitaris. També lamenta que en lloc d'estar treballant per prevenir possibles atacs jihadistes, les forces policials espanyoles treballen per prevenir l'exercici de la democràcia.

El president de la Generalitat conclou que quatre dècades després de la mort del dictador Francisco Franco, "encara hi ha instints autoritaris al cor del govern de Madrid. El respecte a les minories és un dret humà fonamental i el dret a l'autodeterminació és un dret irrevocable de totes les nacions."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut