El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el líder del PSC, Miquel Iceta
El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el líder del PSC, Miquel Iceta
Madrid

El PSOE i el PSC demanen que l'aplicació del 155 sigui "molt limitada" i "molt breu"

RedaccióActualitzat

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha reiterat el seu suport al govern espanyol en l'aplicació del 155 de la Constitució, però confia que l'aplicació sigui "molt limitada" i "el més breu possible" per restablir l'autogovern de Catalunya.

"Que sigui una mesura el més breu possible i sempre pensant en una situació democràtica per a Catalunya i una intervenció molt, molt limitada, per a la prestació dels serveis públics amb l'horitzó de normalitzar i provocar certeses."

Tot i això, Ábalos, que ha reclamat "acabar amb aquesta etapa plena de deslleieltat i insinceritat", ha afirmat que els socialistes determinaran si el seu suport és "absolut, relatiu o en quin grau" un cop sàpiguen les mesures per prendre. En qualsevol cas, defensa que fins que el consell de ministres acordi les mesures i el Senat les aprovi, encara hi haurà "finestres obertes" i la possibilitat de reconduir la situació en un marc de diàleg. Un diàleg, ha dit, pel qual manté la seva "oferta de comissió de reforma de l'estat autonòmic", davant del que qualifica de "tramposa" oferta de diàleg del president Puigdemont.

"Per Puigdemont no és tal el diàleg, sinó negociar les condicions de la secessió i aquest marc no el podem acceptar. No assumim la bilateralitat entre l'Estat i un pretendent a miniestat, ni la integritat territorial és negociable."

Iceta crida al diàleg, però veu "inevitable" l'aplicació del 155

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, per la seva banda, considera "inevitable" l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Miquel Iceta justifica la mesura perquè considera que el president Puigdemont ha comès un greu error en la carta de resposta perquè -segons ell- ha "amenaçat" amb la declaració d'independència. 

"Comet un error gravíssim. Exigeixo, demano, imploro que s'abandoni una via il·legal que ens està perjudicant greument a tots.  L'amenaça de declarar en qualsevol moment la independència fa inevitable que l'Estat iniciï els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució que vam votar de forma molt majoritària."

Iceta, però, considera que l'aplicació de l'article 155 hauria de ser per a un termini curt de temps per "recuperar l'autogovern".

"En últim cas volem que tot el que es disposi i decideixi serveixi per recuperar l'autogovern, restaurar la legalitat i restituir la vigència de l'Estatut. I que es produeixi en el termini més curt possible i serveixi per donar la veu als catalans en el període més breu possible."

També per convocar eleccions "aviat", ha dit.

"Les eleccions serien la millor sortida a aquest carreró sense sortida en què el camí unilateral està perjudicant greument els interessos de Catalunya."

Iceta ha assegurat que "la situació és molt delicada, extrema, al límit", i també ha demana diàleg per evitar el "desastre" a Catalunya.

"La decisió definitiva correspon al Senat. Fins que això passi, ha reclamat a Rajoy i Puigdemont que esgotin fins a l'últim moment totes les possibilitats de diàleg per evitar mals majors i iniciar el camí que permeti trobar una solució en el marc de la llei."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut