Prop de 800 inscrits de 25 països en el primer curs massiu obert en línia de la Universitat de Lleida

Prop de 800 inscrits de 25 països en el primer curs massiu obert en línia de la Universitat de Lleida

Prop de 800 inscrits de 25 països en el primer curs massiu obert en línia de la Universitat de Lleida

ACN Lleida.-La Universitat de Lleida (UdL) posa en marxa el dilluns 14 de novembre el seu primer curs massiu obert en línia, conegut com a MOOC (massive open online course). A una setmana del seu inici, prop de 800 persones de 25 països diferents -especialment de l'Amèrica Llatina (16) i Europa (5)- ja s'han inscrit a 'Las claves de la producción de alimentos: tecnología y gestión'. El curs s'estructura en cinc mòduls, que requereixen una dedicació de 30 hores fins al 22 de desembre, segons informa la universitat lleidatana. Es tracta d'un projecte impulsat pel vicerectorat de Docència de la UdL que s'ha dut a terme "per l'esforç i la professionalitat de professors del departament de Tecnologia dels Aliments" de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), segons ha destacat el vicerector Francisco Garcia. Es tracta d'Antonio J. Ramos, Sònia Marín, Robert Soliva, Isabel Odriozola i Estanis Fons. El curs l'ha coordinat l'especialista en Tecnologia Educativa i professor de Didàctica i Organització Escolar de la UdL, Xavier Carrera.

Els continguts d'aquest primer MOOC de la UdL es presenten durant les cinc setmanes a partir de 30 vídeos que van mostrant, amb material complementari de suport, les etapes clau de la transformació i conservació dels aliments. També s'endinsa en les necessitats que comporta aconseguir una vida útil llarga per aquests: processos d'inactivació enzimàtica i microbiana o aconseguir la minoració del deteriorament, entre altres aspectes, i tot això amb una pèrdua mínima de qualitat sensorial i nutricional, i sense posar en risc la innocuïtat dels aliments produïts. Els MOOC són cursos breus en durada, formalitzats a través d'internet, gratuïts, amb un sistema d'avaluació diferent a l'habitual i oberts a qualsevol estudiant d'arreu del món. Segons el vicerectorat de Docència, la UdL els veu com "una oportunitat de generar una estratègia docent complementària a la docència de graus i màsters que vagi més enllà del seu espai d'influència tradicional". Entre els seus objectius estan la captació d'alumnat, la preparació d'estudiants d'etapes no universitàries en els àmbits del coneixement on necessiten un reforç i la transferència de coneixements a la societat d'una manera més flexible.Francisco Garcia ha destacat que els MOOC "es desenvolupen en diferents universitats catalanes, espanyoles i europees, però que especialment tenen un fort arrelament i impuls a les universitats nord-americanes més prestigioses com ara Berkeley, Stanford o Harvard". El primer MOOC de la UdL està allotjat a Miriada X, que és la plataforma impulsada per la companyia Telefónica i el Banco Santander, a través de la Xarxa Universia i Telefónica Educación Digital, i està basada en la plataforma de software lliure WEMOOC. Hi participen una cinquantena d'universitats de països com són l'estat espanyol, Brasil, Argentina, Perú, Xile o Colòmbia, entre altres. Cal recordar que la Universitat de Lleida va obtenir al 2015 el reconeixement com a la segona del món en recerca sobre alimentació, segons un informe de Thomson Reuters sobre les publicacions a Web of Science.