Aficionats xilens llancen diners als fans argentins (Reuters)
Aficionats xilens llancen diners als fans argentins (Reuters)

Prohibit cremar bitllets als estadis: l'Argentina combat les mofes pel valor del peso

Els aficionats d'altres països de Llatinoamèrica ridiculitzen d'aquesta manera el valor de la moneda argentina, molt devaluada

Decisió insòlita a l'Argentina, on el govern ha anunciat càstigs per als aficionats al futbol estrangers que cremin o estripin bitllets de pesos argentins als estadis.

Els fans arribats d'altres països de Llatinoamèrica han convertit aquesta pràctica que ridiculitza el valor de la moneda local argentina en una provocació habitual.

Durant els últims partits de la Copa Libertadores, l'equivalent a la Champions League al continent sud-americà, seguidors xilens i brasilers han cremat, estripat i llançat bitllets a aficions locals com la del Boca Juniors.

L'Argentina es troba en un context d'inflació creixent, fet que ha reduït molt el valor del peso local, per les dificultats econòmiques que travessa el país.

L'estadi de La Bombonera, on els aficionats argentins del Boca Juniors han vist com els llançaven bitllets (Reuters)

Una incitació a la violència

Les autoritats consideren l'acte com una provocació i l'equiparen amb una incitació a la violència que pot pertorbar l'ordre públic.

Per això, la policia podrà identificar i detenir els fans que actuïn així, segons ha anunciat l'Agència de Prevenció contra la Violència en l'Esport de la província de Buenos Aires.

Els càstigs previstos poden arribar a ser durs.


S'enfrontaran a 30 dies de presó

En concret, a partir d'ara aquesta befa es pot traduir en 30 dies d'arrest i la prohibició d'assistir a espectacles esportius.

La normativa ja existia i el que canvia és la interpretació del gest.

Un aficionat argentí anima en la prèvia d'un partit (Reuters)

Segons la llei que s'aplicarà, l'11.929, se sancionarà "qui, de manera ocasional o sistemàtica, provoqui disturbis, inciti al conflicte, insulti o amenaci".

També es perseguirà aquells que, "amb les seves expressions, posats o provocacions, ocasionin alteracions de l'ordre públic".


També es castigarà els clubs

La Confederació Sud-americana de Futbol, organitzadora del torneig on s'han repetit les provocacions, ha decidit sumar-se als organismes locals i perseguir les burles.

D'entrada, ja ha avisat que multarà amb 100.000 dòlars els clubs dels fans que actuïn d'aquesta manera. És la mateixa suma que sol aplicar per a actituds racistes.

L'Argentina és un dels llocs del món on es viu el futbol amb més passió (EFE)

Una moneda molt devaluada

Tot plegat passa en un país, l'Argentina, en què s'ha experimentat una caiguda espectacular del tipus de canvi.

De fet, aquest any el banc central ha hagut d'introduir un nou bitllet de 2.000 pesos.

El valor del bitllet de 1.000 pesos, que anteriorment era el de més valor, equival actualment a poc més de 3 euros.

Quan es va introduir la moneda actual, el 1992, el seu valor es va fixar en un dòlar dels Estats Units, però es va abandonar després de la crisi financera del 2001 i el 2002, l'anomenat corralito.

El valor del peso argentí s'ha enfonsat en els últims temps (Reuters)

Context d'inflació desbordada

A més, la taxa d'inflació anual ha augmentat molt en els darrers anys.

Al juny va arribar al 115,6%, després de superar la barrera del 100% per primera vegada des del final de la hiperinflació de principis dels noranta, segons l'agència d'estadística del país.

La situació econòmica també ha generat turbulències en el pla polític. L'estiu passat tres ministres d'Economia es van succeir en l'espai de quatre setmanes.

 

ARXIVAT A:
BrasilXileArgentina
Anar al contingut