Taulell de recepció del CAP Llefià, de Badalona, el novembre del 2016
Taulell de recepció del CAP Llefià, de Badalona, el novembre del 2016

Professionals sanitaris alerten del col·lapse de l'atenció primària

Presenten un manifest per demanar al Departament de Salut que millori aquest servei, el més proper al ciutadà

RedaccióActualitzat

Són metges, infermers i treballadors socials que subscriuen el manifest que han titulat "Enfortir l'Atenció Primària". Denuncien que, des de la crisi, el pressupost de Salut dedicat a la primària s'ha reduït: el 2010 era un 18% i actualment és d'un 14% i sostenen que hauria de ser, com a mínim, del 20%.

També defensen recuperar els professionals que s'han perdut amb les retallades i s'acabi amb la precarietat laboral. El cas extrem són els metges que tenen contractes setmanals.

Un altre dels punts és que els equips d'atenció primària tinguin autonomia de gestió i que el metge de família tingui poder per marcar, per exemple, prioritats en les llistes d'espera, ja que són qui millor coneix els pacients. La doctora Nani Vall-Llossera és presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària: 

"Si jo veig un pacient que té unes cataractes que necessiten operar-se i aquest pacient viu sol en un pis, sense ascensor, sense recolzament familiar, he de poder prioritzar aquest pacient al davant d'altres pacients que tenen el mateix problema però tenen altres situacions que no fan tan urgent  la possibilitat de que siguin operats."

Els professionals sanitaris compten amb el suport de la confederació de les associacions de veïns de Catalunya i la federació de les de Barcelona.
 

Anar al contingut