Barcelona

Professionals de diferents àmbits reconeixen que cal coordinar-se millor per fer front a l'abús sexual infantil

Una de cada cinc persones ha patit abús sexual durant la infantesa. Pediatres, forenses, psiquiatres, juristes, policia i treballadors socials tracten a Barcelona causes i conseqüències de l'abús sexual infantil i el paper que cadascuna d'aquestes disciplines pot tenir en la prevenció i la detecció eficient. Una de les conclusions és que han de millorar la seva coordinació.

Actualitzat
Hi ha unes quantes coses que fallen quan, en una societat com la nostra, una de cada cinc persones ha patit abús sexual durant la infantesa. Per a la majoria d'experts, la base del problema sol ser una mala estructura familiar, a la qual se suma, a escala social, la falta de prevenció i una deficient detecció i atenció de l'abús sexual.

Antoni Natal, pediatre de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, subratlla la necessitat de millorar la coordinació entre tots els que hi intervenen, des de la sanitat a la justícia passant pels treballadors socials.

Pediatres i fiscals han polemitzat aquest dissabte sobre si la justícia fa prou esforços per preservar els menors d'haver de reviure el trauma passat durant el procés judicial.

El 80% dels abusos es cometen en el si de la família, en què sovint el silenci i la por s'imposen durant anys. L'abús sexual toca tres temes que són tres pilars i, barrejats, creen un gran tabú: sexe, família i infància. Dir que en les famílies es poden cometre actes tan aberrants fa mal com a societat i crea un rebuig. Rebutjar els actes és positiu, però rebutjar que existeixin no, perquè estàs qüestionant la credibilitat de les víctimes.

Educació i formació són les úniques eines per combatre els abusos. Però cap de les dues dóna resultats immediats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut