L'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi, en una imatge d'arxiu.
L'expresident de la Comissió Europea Romano Prodi, en una imatge d'arxiu.
Roma

Prodi renuncia a la presidència d'Itàlia després que el Parlament va rebutjar per quarta vegada la seva candidatura

L'exprimer ministre italià i expresident de la Comissió Europea retira la seva candidatura després de ser rebutjat pel Parlament en una quarta votació, en què ni tan sols ha rebut el suport de tots els diputats de la coalició de centreesquerra a la qual pertany.

RedaccióActualitzat
La crisi política italiana, lluny de solucionar-se, s'embolica encara més. El país viu amb un govern en funcions des de finals de febrer, quan el resultat de les eleccions van abocar el país a la ingovernabilitat. Si amb això no n'hi hagués prou, ara tampoc és capaç de trobar successor al president de la República, Giorgio Napolitano.
 
L'exprimer ministre i expresident de la Comissió Europea Romano Prodi ha renunciat a la seva candidatura. Prodi ha comunicat la seva retirada després de ser rebutjat pel Parlament en una quarta votació, quan només necessitava majoria simple per ser escollit. Un centenar de parlamentaris de la coalició de centreesquerra a la qual pertany ha optat per una altra opció o han votat en blanc. Tampoc ha aconseguit suports entre les altres forces.
 
Des de Mali, on es troba com a enviat de les Nacions Unides, Prodi ha emès un comunicat de renúncia. "Se'm va oferir un càrrec que m'honorava i, encara que no formava part dels programes de la meva vida, agraeixo a tots els que m'han considerat digne d'aquest càrrec. El resultat del vot i la dinàmica que passa a la seva esquena m'empenyen a considerar que no existeixen les condicions per seguir".
 
També adverteix que qui l'ha dut a aquesta decisió, assenyalant sense nomenar-lo el líder del centreesquerra italià, Pier Luigi Bersani, "haurà d'assumir les seves responsabilitats".
 
Prodi semblava que era l'home del consens, després que la candidatura de l'exsindicalista Franco Marini va fracassar rotundament en la primera votació. Els mateixos membres del Partit Demòcrata no van votar-lo per castigar la decisió de Bersani de pactar aquest nom amb Silvio Berlusconi.


I ara què?
El secretari general del Partit Demòcrata té previst reunir-se en les pròximes hores amb els seus socis de coalició per estudiar quin camí prendre.

Una opció seria que el PD presentés una nova candidatura i sona el nom de l'exprimer ministre Massimo d'Alema, que podria aconseguir vots del Poble de la Llibertat.

Tampoc es descarta que el centreesquerra doni suport al candidat del Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo, el jurista Stefano Rodotà.
Anar al contingut