País Basc

Presó incondicional per a l'exalcalde d'Andoain detingut per la seva suposada relació amb ETA

Hores després que l'exalcalde d'Andoain José Antonio Barandiaran, detingut en l'operació contra la cúpula d'ETA de la setmana passada, hagi passat a disposició de l'Audiència Nacional, el jutge Ismael Moreno n'ha ordenat presó incondicional. L'acusa d'un delicte d'integració o col·laboració amb ETA per la seva relació amb la direcció de la banda terrorista. En la seva compareixença davant del jutge, Barandiaran ha reconegut que es va reunir amb Ainhoa Ozaeta a Bordeus dos dies abans de la seva detenció.

Actualitzat

Després que la fiscalia de l'Audiència Nacional demanés presó incondicional per a José Antonio Barandiaran, el titular del jutjat número 2 de l'Audiència Nacional n'ha ordenat l'ingrés, tot i que li ha aixecat la incomunicació. L'acusa d'un delicte d'integració o col·laboració amb banda armada per la seva suposada relació amb la cúpula etarra.

En la seva compareixença davant del jutge, de gairebé una hora, Barandiaran ha reconegut que es va reunir amb Ainhoa Ozaeta a Bordeus i amb una altra persona, qui, segons ha assegurat, no coneixia. La trobada va tenir lloc dos dies abans de la detenció de la presumpta etarra i del presumpte cap de l'aparell polític i militar d'ETA, Francisco Javier López Peña, àlies "Thierry". Segons algunes fonts de la lluita antiterrorista, aquesta trobada forma part dels contactes entre la banda terrorista i l'esquerra abertzale per reorganitzar Batasuna.

El jutge ha pres declaració a l'exalcalde d'Andoain després que s'ha acabat el termini legal de cinc dies durant el qual Barandiaran ha estat interrogat per la Guàrdia Civil. El magistrat va obrir les diligències contra l'exalcalde, militant d'Euskal Herritarrok, el mateix dia de la seva detenció per presumpta vinculació amb la direcció de l'organització terrorista.

Barandiaran va ocupar l'alcaldia d'Andoain entre el 1999 i el 2003 i va tenir al seu costat com a tinent d'alcalde Ainhoa Ozaeta, precisament amb qui es va reunir dos dies abans del cop contra la cúpula d'ETA a Bordeus.

Aquest cap de setmana, la fiscalia de París ha acusat de cinc delictes els quatre presumptes etarres que van ser detinguts a Bordeus. En concret, ha acusat Javier López Peña, àlies "Thierry", Ainhoa Ozaeta, Igor Suberbiola i Jon Salaberria d'associació de malfactors amb intenció de preparar actes de terrorisme, extorsions en banda organitzada, robatori, tinença il·legal d'armes i tinença o transport de productes per fabricar explosius. Ara el jutge francès ha de decidir el seu ingrés a la presó.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut